Aproape un milion de afgani cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani sunt dependenti de droguri, potrivit unui studiu citat de CNN.

Acest lucru inseamna 8% din populatie, adica dublu fata de media globala, potrivit raportului Biroului ONU privitor la droguri si infractionalitate, informeaza NewsIn.

"S-au spus si scris multe despre Afganistan ca principalul producator de droguri, care provoaca haos in lume. A venit vremea sa recunoastem ca aceeasi tragedie are loc si in Afganistan", a declarat Antonio Maria Costa, director al Biroului.

Dependenta de droguri pare sa fie in crestere. Potrivit unui studiu anterior, din 2005, 150.000 de afgani consumau regulat opiu si 50.000 consumau regulat heroina. Numerele au crescut la 230.000 (opiu), 120.000 (heroina) in noul raport.

"Asistam la o tragedie nationala", a spus viceministrul afgan pentru combaterea drogurilor.

Afganistanul este cel mai mare producator de opiu, heroina si hasis, potrivit studiului ONU. Si cannabisul este foarte popular.
Circa 60% dintre persoanele chestionate au recunoscut ca au consumat opiu, unele chiar au dat si copiilor.

In Afganistan sunt 40 de centre de tratament, dar "tratamentul ramane inaccesibil pentru o treime din populatie", a declarat Robert Watkins, oficial ONU pentru Afganistan.

Doar 11% dintre afganii chestionati au urmat un tratament de dezintoxicare si mai mult de 90% au spus ca au nevoie de tratament.
"Trei decenii de traume legate de razboi, disponibilitatea narcoticelor ieftine si accesul limitat la tratament au dus la o problema majora in Afganistan", a subliniat Costa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.