Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale arata o diviziune a Poloniei, regiunile din nordul si vestul tarii sustinand Platforma Civica, a lui Bronislaw Komorowski, iar cele din est si din sud Lege si Justitie (PiS), a lui Jaroslaw Kaczynski, relateaza Radio Polonia.

Bronislaw Komorowski si-a infrant principalul rival in noua regiuni: Pomerania de Vest, Pomerania, Masuri, Silezia Inferioara, Silezia, Lubskie, Wielkopolskie, Kujawsko-Pomorskie si Opolskie. In celelalte sapte regiuni ale tarii - Mazovia, Podlaskie, Lodzkie, Swietokrzyskie, Lubelskie, Malopolskie si Podkarpackie - Jaroslaw Kaczynski a obtinut cele mai multe voturi.

Cea mai mare rata de participare s-a inregistrat in localitatea Rewal, de pe malul marii, unde 82,2% din electorat s-a prezentat la urne.
Varsovia a fost cel mai activ oras in ziua alegerilor, cu o rata de participare de 69%. Dintre regiuni, Mazovia a fost cea mai activa, cu o prezenta a urne de 61,02%, relateaza NewsIn.

La polul opus se afla orasul Katowice, din sudul tari, unde numai 58% din electorat a votat, iar regiunea cea mai putin activa a fost Opolskie, din vestul Poloniei.

In intreaga tara, rata de participare a fost de 54,85%.

Bronislaw Komorowski a beneficiat de cea mai mare sustinere in orase, unde a fost votat de 46,71% din populatie, chiar de 52,01% dintre locuitorii din orasele mari. Jaroslaw Kaczynski este preferat de electoratul din zonele rurale, unde 45,33% dintre alegatori l-au votat.

Tururl al doilea ale alegerilor prezidentiale va avea loc in 4 iulie.

Cine a ramas in cursa prezidentiala din Polonia?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.