Juan Manuel Santos, fost ministru al apararii care a promis sa continue politicile presedintelui in exercitiu al Columbiei, a castigat detasat alegerile prezidentiale, potrivit rezultatelor preliminare.

Dupa nunararea a 99% din voturi, Santos a primit 69% din voturi, iar fostul primar al Bogotei si fost rector universitar Antanas Mockus a primit 27%. Santos va fi investit in functie la 7 august, transmite NewsIn, citand RIA Novosti.

Prezenta la vot a fost sub 50%, din cauza amenintarilor lansate de gherila FARC, dar si din cauza vremii nefavorabile si meciurilor din Cupa Mondiala.

Santos este apreciat pentru ofensiva incununata de succes impotriva FARC, gherila marxist-leninista care a luat nastere in anii '60 si care este considerata o organizatie terorista de catre Guvernul columbian, SUA si UE. Cat timp s-a aflat la conducerea Ministerului Apararii, trupele guvernamentale au dat o serie de lovituri gherilei FARC, ucigand 50 de lideri ai rebelilor. Santos este renumit, de asemenea, pentru salvarea - derulata pasnic - a fostei candidate la prezidentiale Ingrid Betancourt, ostatica timp de sase ani a gherilelor FARC. Unii ii reproseaza insa lui Sanos anumite executii extrajudiciare la care armata ar fi recurs pe timpul mandatului sau. Santos reprezinta partidul de dreapta Partidul social de Uniune Nationala (Partido de la U).

Mockus si-a felicitat deja rivalul in alegeri. "Ii doresc lui Santos succes, spre binele tarii", a spus el. Santos a chemat la unitate. "Columbia asteapta multe masuri concrete de la noi si noi nu le vom evita. Cer poporului columbian sa arate unitate", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.