Presedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, a primit 41,22% din voturi, dupa numararea a 94% din voturile de la scrutinul prezidential de duminica. In ceea ce priveste diaspora, alegatorii polonezi din SUA il vor presedinte pe Jaroslaw Kaczynski, iar cei din Marea Britanie pe Bronislaw Komorowski.

In SUA, Jaroslaw Kaczynski a obtinut aproape 70% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce Komorowski a obtinut 25%, transmite Radio Polonia. Aproape 33.500 de persoane au participat la scrutin in SUA, de sapte ori mai multe decat la alegerile legislative din 2007 si de trei ori mai multe decat la alegerile prezidentiale din 2005.

In Londra, unde au votat 20.000 de polonezi, Komorowski a obtinut 50% din voturi. Si in alte zone din Marea Britanie el a fost inaintea rivalului sau.

La Berlin, aproape 3.600 de polonezi au votat. 2.281 l-au preferat pe Komorowski , iar 891 pe Kaczynski. La Roma, Kaczynski a obtinuit 54% din voturi, cu aproape 20% mai multe decat rivalul sau.

  • Rezultatele partiale

Astfel, rezultatele partiale arata ca rivalul sau Jaroslaw Kaczynski a obtinut cu 4,5% mai putin, primind 36,74%, in timp ce Grzegorz Napieralski a primit 13,68%. Presedintele Comisiei electorale centrale a spus ca prezenta la vot a fost de 54.85%, relateaza NewsIn, citand RIA Novosti.

Trei exit-poll-uri anuntate duminica seara estimau ca diferenta dintre Komorowski si Kaczynski este cuprinsa intre 5 si 12,5%. Cei doi se vor confrunta in al doilea tur, la 4 iulie.

  • Jaroslaw Kaczynski, un politician care provoaca reactii divizate in randul polonezilor

Jaroslaw Kaczynski, fratele defunctului presedinte Lech, provoaca reactii impartite in randul polonezilor, care fie il lauda pentru carisma si patriotismul, fie il critica pentru euroscepticismul si neincrederea fata de Rusia, relateaza NewsIn. [Alegeri in Polonia: Kaczynski, in al doilea tur]

Jaroslaw este fratele geaman al fostului presedintele Lech Kaczynski, care si-a pierdut viata in accidentul aviatic produs la 10 aprilie la Smolensk, in Rusia, impreuna cu alti 95 de politicieni si lideri militari. El a fondat partidul conservator Lege si Justitie (PiS), pe care il conduce si in prezent, si a fost considerat drept unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai fratelui sau.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Patriotismul lui Kaczynski este pe placul alegatorilor conservatori, care formeaza electoratul in varsta intr-o tara profund catolica.

La 26 aprilie, cand si-a anuntat candidatura pentru alegerile prezidentiale, Kaczynski a spus ca vrea sa continue misiunea victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, care urmau sa participe la o ceremonie pentru a marca masacrul ofiterilor polonezi la Katyn.

Unii analisti considera ca el vrea sa preia in campania electorala obiectivele politice ale fratelui sau, care a sustinut intarirea suveranitatii nationale si, de asemenea, era considerat un aliat fidel al Statelor Unite. Alti analisti sustin insa ca victimele accidentului aviatic de la Smolensk nu au avut o misiune unita, din moment ce reprezentau politicieni din intreg spectrul politic de la Varsovia.

De profesie avocat, Jaroslaw Kaczynski s-a nascut la 18 iunie 1949, la Varsovia, cu 45 de minute inaintea fratelui sau geaman, Lech. Tatal sau, Razmund, a fost un veteran al revoltei din 1944 impotriva nazistilor. In copilarie, in 1962, Jaroslaw Kaczynski a jucat impreuna cu fratele sau geamn in filmul "Cei doi care au furat luna".

Citeste si:
Basescu se afla la Varsovia, pentru o conferinta privind situatia...
Basescu se afla la Varsovia,...

In anii '80, politicianul a avut un rol important in sindicatul Solidaritatea, care a contribuit la inlaturarea regimului comunist, in 1989, iar in perioada 1991-1993 a avut un mandat in Parlamentul de la Varsovia.

In 2001, a fondat partidul conservator Lege si Justitie, iar sub conducerea sa formatiunea a castigat alegerile parlamentare din 2005.

Criticii au afirmat ca partidul sau este antirus si antigerman pentru pozitia rezervata fata de tarile vecine Poloniei, dar Kaczynski a adoptat in ultima vreme un ton mai bland fata de Kremlin. Oponentii sai sustin ca schimbarea nu este reala si face parte din campania pentru prezidentiale.

Kaczynski a fost premier din iulie iulie 2006 pana in noiembrie 2007, iar in aceasta perioada si-a castigat reputatia pentru lupta impotriva coruptiei si birocratiei. El a locuit impreuna cu mama intr-un apartament din Varsovia, pana la spitalizarea acesteia, in luna martie.

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

  • Bronislaw Komorowski, un promotor al unitatii politice in Polonia

Presedintele in exercitiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski, carea castigat primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, este considerat un promotor al unitatii politice si al sporirii influentei Varsoviei in UE, relateaza DPA.

Alegerile prezidentiale din Polonia ar fi urmat initial sa aiba loc in toamna acestui an, dar au fost convocate mai devreme dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, la 10 aprilie, intr-un accident aviatic produs in Rusia.

Komorowski a declarat ca obiectivul sau este ca Polonia sa ajunga din urma tarile mai vechi si mai prospere din UE, si, in acelasi timp, sa uneasca formatiunile de pe scena politica in jurul acestor obiective comune.

Sondajele de opinie aratau inaintea afisarii rezulatelor partiale, ca Bronislaw Komorowski conduce cu 48% din intentiile de vot, in timp ce Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al defunctului presedinte, se bucura de sprijinul a aproximativ 34% dintre alegatori.

Citeste si:
Alegeri SUA, primele rezultate: „S-a scris istorie pentru...
Alegeri SUA, primele...

Kororowski s-a angajat sa se foloseasca in cat mai putin situatii posibil de dreptul de veto al presedintelui, in conditiile in care guvernul premierului Donald Tusk l-a criticat anterior pe fostul sef al statului, Lech Kaczynski, pentru respingerea reformelor liberale privind sistemul de pensii si sanatate.

Nascut la 4 aprilie 1952, Bronislaw Komorowski este fiul contelului Leon Komorow, a carui familiei provenea din nordul Lituaniei.

In anii '80, in timpul regimului comunist, el a avut un rol important in randul opozitiei democrate a tarii si a fost interogat pentru activitatile sale, in baza legii martiale impuse in 1981.

Candidatura sa la alegerile prezidentiale de duminica este sustinuta de Lech Walesa, liderul sindicatului Solidaritatea.

Komorowski este in prezent vicepresedintele partidului Platforma Civica, iar din noiembrie 2007 a fost presedinte al Parlamentului de la Varsovia.

La alegerile primare organizate de partidul sau, Platforma Civica, in martie, Komorowski l-a invins pe actualul ministru de externe Radoslaw Sikorski, in varsta de 47 de ani, obtinand 68,5% dintre voturile membrilor Platformei Civice, fata de 31,5% Sikorski.

In calitatea de presedinte al Parlamentului, Bronislaw Komorowski a preluat, conform Constitutiei, functia de presedinte interimar dupa moartea lui Kaczynski si a declarat o saptamana de doliu national in memoria victimelor accuidentului de la Smolensk.

Criticii l-au acuzat ulterior ca si-a depasit atributiile numindu-l prea repede pe noul sef al Cancelariei prezidentiale si pe directorul Biroului National pentru Securitate Nationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.