Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat sambata, la Forumul economic de la Sankt-Petersburg, ca ideea potrivit careia Rusia si Europa trebuie sa se apere una de cealalta a devenit apanajul trecutului, relateaza RIA Novosti.

Sarkozy a mai afirmat ca Europa si Rusia trebuie sa "lucreze impreuna" in fata acelorasi amenintari, fie ca este vorba despre terorism sau despre mafie. "Din moment ce amenintarile sunt aceleasi, trebuie sa le facem fata impreuna", a mentionat seful statului francez, informeaza NewsIn.

El a reafirmat ca Europa si Rusia trebuie sa coopereze pentru reglementarea situatiei pietelor financiare si a reformei guvernarii mondiale. Sarkozy a insistat, de asemenea, pe necesitatea unei noi organizari care sa uneasca Europa si Rusia intr-un imens spatiu economic comun, in care cetatenii sa poata circula liber si sa sa-si organizeze impreuna securitatea, in special pe baza initiativelor formulate de presedintele rus Dmitri Medvedev.

"Am convingerea ca Europa si Rusia trebuie sa lucreze impreuna intr-un mod strategic, foarte apropiat si intr-un raport de incredere", a declarat presedntele francez. "Razboiul Rece s-a incheiat. Rusia este o mare putere, suntem vecini, avem vocatia de prieteni, trebuie sa ne apropiem", a adaugat el. Nicolas Sarkozy si-a reafirmat, de asemenea, increderea in presedintele rus Dmitri Medvedev. "Vreau sa spun cata incredere am in cuvantul presedintelui Medvedev, cat de mult am apreciat ocazia de a lucra impreuna cu el in momente in care nu am fost neaparat de acord", a adaugat Sarkozy, facand referire la criza ruso-georgiana din vara anului 2008.

La randul sau, presedintele Medvedev a afirmat ca "apreciaza relatia personala pe care o are cu Nicolas Sarkozy". Cei doi lideri au programata sambata o intrevedere, iar ulterior vor asista la semnarea oficiala a aproximativ 20 de contracte si acorduri comerciale intre Rusia si Franta, unele dintre acestea pregatite de mai multe luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.