Parlamentul de la Chisinau a modificat vineri Codul Electoral al R.Moldova si a coborat pragul de accedere in Legislativ pentru partidele politice de la 5% la 4%.

Totodata, a fost permisa constituirea blocurilor electorale. Pentru a ajunge in Legislativ, acestea vor trebui sa obtina 7% din voturile alegatorilor daca sunt constituite din doua partide si 9% daca sunt formate din trei sau mai multe formatiuni, relateaza portalul Stirea Zilei, citat de NewsIn.

Pentru candidatii independenti, pragul a ajuns de la 3% la 2%. Deputatii au decis ca la alegeri sa fie deschise sectii de votare suplimentare in strainatate, in afara misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Votul din strainatate se va desfasura o singura zi, la fel ca in tara, desi initial s-a propus ca alegerile sa aiba loc in doua zile, pentru ca toti cetatenii moldoveni plecati in alte state sa ajunga la urne.

De asemenea, referendumul constitutional va fi validat daca la urne se va duce o treime din alegatorii inscrisi pe liste si nu 60%, asa cum prevede legislatia in vigoare. Constitutia va fi modificata in urma votului majoritatii celor care au participat la referendum, si nu a alegatorilor inscrisi pe liste, ca in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.