Inundatiile recente din Polonia au devenit un subiect de campanie, in conditiile in care candidatii se critica reciproc pentru modul in care au administrat criza, inainte de alegerile prezidentiale de duminica.

Inundatiile le-au dat candidatilor ocazia sa sublinieze slabiciunile rivalilor, fara a risca sa fie acuzati de lipsa de sensibilitate, intr-o atmosfera deja tensionata dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski intr-un accident aviatic, relateaza DPA, potrivit NewsIn.

Campania, desfasurata sub semnul doliului pentru victimele accidentului de la Smolensk, a fost mai discreta decat normal pentru politica poloneza. Dar linistea a fost sparta recent de criticile candidatilor fata de modul de administrare a crizei inundatiilor, soldate cu moartea a 22 de persoane si care au necesitat evacuarea altor mii.

Platforma Civica, partidul aflat la guvernare, al carui candidat Bronislaw Komorowski este presedinte interimar, a promis 6.000 de zloti despagubiri pentru fiecare familie afectata si a dat asigurari ca nu va fi nevoie de o revizuire bugetara pentru acoperirea acestei sume.

Pe de alta parte, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, candidatul formatiunii de dreapta Lege si Justitie (Pis) si fratele geaman al fostului presedinte lech Kaczynski, a criticat aceasta masura si a afirmat ca ajutorul ar trebui dublat.

"Nu neg faptul ca, daca as mai fi premier, bugetul ar fi fost revizuit deja, pentru ca pagubele sunt foarte mari", a spus Kaczynski la inceputul acestei luni.

El ar putea folosi situatia pentru a scoate in evidenta punctele slabe ale Guvernului, in conditiile in care are in spate o cariera ce s-a concentrat pe lupta impotriva coruptiei si pe criticarea sau controlarea cabinetului, considera analistii.

"Din punctul de vedere al lui Kaczynski, care intreaga lui viata a vorbit despre functionarea statului, aceasta este o mare oportunitate pe care o poate folosi", a afirmat Jan Filip Stanilko, de la Institutul Sobieski. "Dar este greu, din cauza acuzatiilor ca este cinic, sa se concentreze pe o tragedie umana si pe cati bani a dat fiecare", a adaugat el.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Premierul Donald Tusk a contraatacat in timpul unei vizite la Sandomierz, localitate afectata de inundatii din sudul Poloniei. Tusk a spus ca oamenii ar trebui fie sa ajute, "fie sa pastreze linistea". "As prefera ca oamenii care au propriile lor obiective politice sa nu se amestece atunci cand nu pot ajuta", a subliniat el.

Candidatii l-au avertizat anterior pe Kaczynski sa nu foloseasca accidentul aviatic pentru avantajul sau politic. Insa acesta a facut o declaratie controversata potrivit careia vrea sa devina presedinte pentru a continua misiunea victimelor acelui zbor, printre care s-au numarat fratele sau, dar si politicieni din toate partidele.

Stanilko este de parere ca cele mai mari probleme politice ar putea interveni dupa alegeri, in luna iulie, cand de obicei ploua abundent in Polonia. Atunci, eventuale noi inundatii ar putea creste si mai mult presiunea din partea opozitiei pentru amendarea bugetului.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Inca un dezastru in aceasta vara ar putea afecta alegerile parlamentare din 2011, cand miza este mai mare decat in cursa pentru presedintie, a avertizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.