Fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar putea sa nu mai candideze pentru un nou mandat de sef al statului, relateaza Unimedia.

"Da, se poate (ca PCRM sa inainteze un alt candidat la functia de presedinte al tarii - n. red.). ?i noi avem asa candidati, foarte bine pregatiti, dar vom vedea pe parcurs", a declarat Voronin.

Liderul comunist a mai precizat ca este prematur sa discute acest subiect, iar daca referendumul va avea succes, atunci PCRM isi va inainta propria candidatura.

Posibilitatea ca Voronin pentru inca un mandat de presedinte genereaza pareri impartite. In timp ce actuala guvernare si unii experti sustin ca, dupa ce a detinut doua mandate consecutive de presedinte, Voronin nu mai poate candida, reprezentantii PCRM afirma contrariul.

Deputatul comunist Igor Dodon este de parere ca Voronin va putea candida: "Pozitia partidului inca nu o pot expune incat nu este modificata Constitutia. Dar daca va fi modificata modalitatea de alegere, sunt toate sansele ca Vladimr Voronin sa mai poata candida."

Victor Popa, expert in drept constitutional, sustine ca Voronin nu poate categoric sa mai candideze: "In Constitutie este mentionat ca daca o persoana detine functia de presedinte al statului pentru doua mandate consecutive nu mai poate candida pentru al treilea mandat, deoarece s-ar incalca norma Constitutionala. Nu conteaza ca se modifica art. 78 al Constitutie, deoarece articolul care prevede limita de mandate ramane in vigoare."

Igor Munteanu, directorul IDIS-Viitorul, este de parere ca ar fi o tampenie daca Voronin ar avea dreptul sa mai candideze: "Conform actualei Constitutii - Voronin nu mai poate candida. Numarul de mandate nu poate fi extins. Orice incercare ar trebui sa fie limitata prin decizie de judecata. Un cetatean poate detine maximum doua mandate de presedinte. Este practica generala a tuturor democratilor europene, pentru a limita influenta pe viata a unor ceta?eni. Orice alta interpretare este o prostie si o tampenie."

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Potrivit articolului 80 din Constitutie, care prevede durata mandatului de presedinte, nicio persoana nu poate indeplini functia de sef al statului decat pentru cel mult doua mandate consecutive.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.