Cel putin 114 persoane si-au pierdut viata in violentele dintre etnicii kirghizi si uzbeci din orasele Os si Jalal-Abad, din sudul Kirgizstanului, a anuntat Ministerul Sanatatii, citat de RIA Novosti.

Cel putin 1.558 de locuitori din cele doua localitati au fost raniti in ultimele trei zile, iar situatia din Os ramane "in general tensionata", in timp ce Jalal-Abad este "in flacari". "In total, 1.149 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala in regiunea Os, dintre care 654 au fost internati, iar 403 au parasit spitalul dupa ce au primit ingrijiri. 92 de persoane au murit. In regiunea Jalal-Abad, 309 persoane au avut nevoie de ingrijire medicala, 22 de persoane au murit", potrivit agentiei.

Sambata, ciocnirile au luat amploare in Os si in Jalal-Abad, moment in care autoritatile au decretat stare de urgenta. Toate magazinele si pietele au fost inchise, iar transporturile au fost suspendate. Pompierii, escortati de unitati speciale de politie, au fost chemati sa stinga numeroasele incendii care au izbucnit in oras, relateaza NewsIn.

  • Oamenii indeamna la jihad

Presa locala relateaza faptul ca un nepot al fostului presedinte kirghiz Kurmanbek Bakiev a fost vazut impartind arme multimii stranse pe strada. Familia Bakiev se bucura de o sustinere puternica in regiunile din sudul tarii.

In cursul serii de duminica, mai multe grupuri inarmate au actionat in oras. Un martor a declarat ca in Os au circulat mai multe "masini de teren negre", din care au fost impuscati atat uzbeci, cat si kirghizi. De asemenea, au fost vazute masini cu difuzoare, care indeamna la jihad.

Mai mult de 100.000 de etnici uzbeci s-au refugiat din Kirgizstan in Uzbekistan, care si-a deschis granita, in urma violentelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.