Fara guvern si profund divizata, Belgia va prelua la 1 iulie presedintia UE, cuprinsa de o criza economica si financiara grava, dar aceasta perspectiva ingrijoratoare este privita cu seninatate de liderii europeni.

In urma alegerilor legislative de duminica, partidele vor avea la dispozitie cel putin pana in septembrie sa formeze un nou guvern de coalitie, mai ales daca, asa cum preconizeaza sondajele, separatistii complica datele castigand scrutinul in Flandra. In consecinta, Belgia va prelua presedintia UE cu actuala echipa, comenteaza Le Monde, conform NewsIn.

  • Presedintia UE, in mana unui stat fara guvern

Comisia Europeana spune ca are incredere ca "Belgia va avea o presedintie eficienta", a asigurat purtatoarea de cuvant Pia Ahrenkild Hansen. Aspectele practice ale presedintiei europene belgiene au fost deja decise. "Multe partide au contribuit la elaborarea programului si pare putin probabil ca acesta sa fie modificat de o noua coalitie", a asigurat secretarul de stat pentru afaceri europene din Belgia, Olivier Chastel. Una dintre sansele Belgiei si UE este ca nimeni din regat - una dintre tarile fondatoare ale UE - nu pune sub semnul intrebarii atasamentul fata de institutiile europene.

"Chiar daca nu va exista un guvern la 1 iulie, nu trebuie sa existe intrebari despre capacitatea belgienilor" in a-si asuma responsabilitatile, a declarat premierul Yves Leterme. De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, tara care va prelua presedintia UE asigura mai degraba un rol de copilot, decat de sef de orchestra pentru afaceri europene. Iar acest rol le convine belgienilor. Presedintele permanent al UE, un alt belgian, Herman Van Rompuy, va avea de beneficiat, afirmandu-se in rolul sau.

Instabilitatea din Belgia "nu este un semnal bun, intr-un moment in care avem de gestionat criza financiara, dificultatile bugetare, lupta impotriva schimbarii climatice. Atatea teme in care Uniunea are nevoie de leadership", a spus eurodeputatul german Jo Leinen.

Citeste si:
Parlamentul European cere vize obligatorii pentru americanii care...
Parlamentul European cere...

In trecut, si alte state au condus UE in perioada de instabilitate interna. Cel mai recent exemplu este cel din primul semestru al lui 2009, cand guvernul ceh a cazut in plina presedintie UE. A fost un haos, dar Uniunea a supravietuit acestui episod, inclusiv provocarilor lansate de euroscepticul presedinte ceh Vaclav Kaus.

Totusi, criza din Belgia este urmarita cu atentie in Europa, pentru ca aceasta tara concentreaza institutiile Uniunii.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.