Presedintele Traian Basescu a solicitat, in discutiile cu omologul sau albanez, acordarea statutului de minoritate nationala comunitatii de aromani din Albania.

In discutiile cu presedintele albanez, purtate marti, la Tirana, cu prilejul vizitei oficiale pe care Traian Basescu o efectueaza, seful statului roman a solicitat acordarea statutului de minoritate nationala comunitatii de aromani din Albania.

"Am explicat domnului presedinte importanta acordata de statul roman drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, precum si tratamentul de care beneficiaza in Romania, in conformitate cu Constitutia Romaniei, minoritatea albaneza. Romania considera ca aromanii sunt cetateni loiali ai statului albanez, fapt dovedit pe parcursul istoriei", a precizat Traian Basescu, la finalul intrevederii cu omologul sau albanez, Bamir Topi.

De asemenea, in discutii a fost abordat si "subiectul recompensarii Casei Iorga de la Saranda asa cum a stabilit justitia albaneza". In anii 20, statul albanez drept recunostinta pentru lucrarile de istoriografie pe care Nicolae Iorga le-a scris despre acest popor, i-a donat acestuia un teren de aproape 1000 de metri patrati pe malul Marii Ionice, la Saranda. Iorga a cedat acest teren statului roman, cu conditia de a se construi acolo o cladire care sa serveasca drept institut de studii arheologice. Statul roman a acceptat si a construit un institut la Saranda, care a functionat pana in 1940. Ulterior, Romania a fost deposedata de aceasta proprietate, iar in urma cu cativa ani a dat statul albanez in judecata pentru recuperarea imobilului.

In alta ordine de idei, cei doi sefi de stat au discutat si despre consolidarea cooperarii economice, astfel incat efectele recesiunii internationale sa nu afecteze relatiile bilaterale in domeniu si au stabilit organizarea unui Forum de afaceri in toamna acestui an.

La Tirana, partea romana si partea albaneza au semnat si documente bilaterale de cooperare in domeniul comunicatiilor si societatilor informationale, precum si in domeniul maritim.

Presedintele Traian Basescu se afla marti la Tirana intr-o vizita oficiala, prilej cu care se intalneste cu omologul sau albanez, primul-ministru si seful Parlamentului Albaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.