Wolfgang Schäuble, vice-presedintele Uniunii Crestin-Democrate din Germania (foto), spune ca Turcia nu ar trebui sa se integreze vreodata in Uniunea Europeana, pentru ca se afla in afara Europei, din punct de vedere geografic. In plus, politicianul german este de parere ca negocierile de aderare nu ar trebui sa inceapa in luna octombrie, asa cum este prevazut, daca Ankara nu recunoaste, in prealabil, suveranitatea Ciprului.

"Uniunea Europeana nu ar trebui sa se extinda dincolo de granitele a ceea ce numim continentul european. In caz contrar, oamenii vor inceta sa se mai identifice cu acesta", a declarat politicianul german, citat de "EUObserver". Schäuble a adaugat ca musulmanii si crestinii pot imparti aceleasi valori fundamentale, dovada fiind faptul ca Turcia este membra a NATO si ca peste 20 milioane de musulmani traiesc in Europa. El a negat ipoteza ca blocarea aderarii Turciei ar putea trimite un mesaj ostil catre lumea islamica si ar enerva autoritatile de la Washington - principalul sprijin al eforturilor Ankarei.

Germania va organiza alegeri anticipate pe 18 septembrie. Potrivit sondajelor de opinie, crestin-democratii au cele mai mari sanse de a prelua puterea, aflandu-se in fata social-democratilor lui Gerhard Schröder la aproximativ 17 procente.