Statele Unite au anuntat ca analizeaza optiunile de care dispun in afara ONU in ceea ce priveste Coreea de Nord, pe care Seulul o acuza de scufundarea unui vas militar.

Seulul a sesizat Consiliul de Securitate al ONU in privinta scufundarii vasului Cheonan, in luna martie.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, a apreciat ca este "responsabilitatea colectiva" a statelor asiatice sa raspunda "provocarilor" nord-coreene, intr-o tentativa de a intensifica presiunea asupra Chinei, aliat al Phenianului, relateaza NewsIn.

Gates si alti oficiali americani au sugerat si ca Statele Unite ar putea actiona unilateral sau impreuna cu aliatii lor pentru a izola si mai mult regimul nord-coreean. El a subliniat ca o lipsa de actiune ar reprezenta un "precedent rau".

Oficianul american a atras atentia si ca aceasta actiune a Coreei de Nord face "parte dintr-un cadru mai larg de comportamente provocatoare".

"Coreea de Nord trebuie sa puna capat comportamentului sau belicos si sa demonstreze clar si decisiv ca vrea sa urmeze o alta cale", a adaugat el.

Relatiile dintre Seul si Phenian s-au tensionat dupa ce o comisie internationala a acuzat Coreea de Nord pentru scufundarea vasului militar sud-coreean Cheonan, soldata cu moartea a 46 de persoane.

Coreea de Sud a rupt toate relatiile comerciale cu vecinul sau din Nord, interzicandu-le navelor Phenianului sa intre in apele sale teritoriale.

Citeste si: Tensiunile dintre cele doua Corei se amplifica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.