Votul "sarac" al Greciei a fost clar influentat de resentimentele lasate in urma de masurile de austeritate "impuse" de pachetul de ajutor economic. Insa, intr-o Europa grav afectata de criza economica, statul elen nu a reusit sa stopeze clasarea Germaniei, principalul contributor al UE, pe prima pozitie a Eurovisionului, scrie presa britanica.

"Am platit ce aveam de platit si gata, totul o ia de la capat", a cantat Grecia in weekendul trecut la Eurovision.

Potrivit The Telegraph, aceasta a aparut a fi o asertiune optimista a tarii care va trebui sa se "reconstruiasca" dupa cvasi-colapsul economic ce a facut necesar un pachet de ajutor din partea Uniunii Europene de peste 100 miliarde de euro.

Concursul de muzica este de foarte multi ani un barometru pentru politica europeana, deoarece majoritatea tarilor voteaza, indiferent de calitatea melodiilor prezentate, (doar) pentru cele care le sunt aliati traditionali. Si in acest an, competitia a reflectat, ca de obicei, recentele tensiunile economice. Astfel, Grecia i-a acordat Germaniei doar 2 puncte, in timp ce state precum Letonia, Estonia, Danemarca, sau Spania i-au dat Lenei, reprezentanta Statului Landurilor, punctajul maxim.

Fiind acuzata pentru ca si-a ascuns problemele financiare, versul melodiei Greciei despre "lacrimi fierbinti, prea multe minciuni" a parut omniprezent. Astfel, arta a imitat viata si in refrenul care insista ca va "pune pe foc tot trecutul, va schimba totul".

Se pare ca pentru vecinii Greciei, aceasta melodie a sunat ca o promisiune, deoarece reprezentantii acestui stat, George Alkaios si Prietenii s-au clasat intre primii 10 finalisti.

"Aurul", insa, i-a revenit Germaniei, contributorul "sef" al pachetului de ajutor pentru economia Greciei, Statul Landurilor primind cele mai multe voturi. Acest lucru a dus la speculatii privind "investitiile" statelor care au contribuit la clasarea Germaniei pe prima pozitie, intr-un posibil viitor suport economic din partea Germaniei.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

"In mod clar, toata lumea (n.r. din UE) stie unde sa ceara bani cand are nevoie", a spus prezentatorul rus al editiei din 2010 a Eurovisionului.

Cititi si: Eurovision: Romania a luat "bronzul"

A castigat peste 80.000 de euro la pariuri pe Eurovision


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.