Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca abordarea Occidentului fata de acordul tripartit al Teheranului nu este corecta si sincera.

Erdogan a criticat liderii occidentali pentru ca au dat inapoi de la conditiile stabilite pentru Iran dupa ce Turcia si Brazilia au asigurat respectivii termeni in declaratie, transmite NewsIn, citand Press TV.

Erdogan a spus ca el si presedintele brazilian Luiz Inacio Lula sa Silva vor mentine eforturile diplomatice de a strange sustinere pentru declaratia privitoare la schimbul de combustibil nuclear. [Iran si Turcia: Uraniu, in schimbul combustibililor nucleari]

El a precizat ca va discuta chestiunea cu presedintele american Barack Obama la summitul G20 din Canada, de luna viitoare.

Erdogan i-a replicat secretarului de stat american Hillary Clinton, care a spus joi ca efectele eforturilor de mediere ale Braziliei si Turciei "de a cumpara timp Iranului fac lumea mai periculoasa". "Pasul pe care l-am facut nu este unul care pune lumea in pericol. Din contra, este un pas care previne tentativele de a pune lumea in pericol. Am spus asta de la bun inceput - nu vrem arme nucleare in regiunea noastra", a subliniat Erdogan. [Hillary Clinton: Acordul Braziliei cu Iranul este o initiativa "periculoasa"]

Turcia si Brazilia sunt intr-o confruntare cu SUA, care au respins acordul anuntat la 17 mai intre Teheran, Brazilia si Turcia, pentru un schimb de combustibil nuclear. In pofida acestui acord, SUA insista sa se adopte noi sanctiuni in Consiliul de Securitate al ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.