Una dintre cele mai cunoscute balerine ale Marii Britanii, Margot Fonteyn, a fost implicata in anii '50, alaturi de Fidel Castro, intr-un complot in America Centrala, potrivit unor arhive guvernamentale facute publice vineri.

Margot a fost acuzata de complot pentru rasturnarea guvernului din Panama. Sotul ei, Roberto Arias, era o figura importanta a opozitiei din Panama si, dupa cum informa ambasada britanica din aceasta tara, "se stia ca ea conspira impotriva guvernului din Panama", relateaza NewsIn, citand BBC News Online.

"Ea stie ca sotul ei purta arme, stia ca era insotit de rebeli si la un moment dat si-a folosit yahtul pentru a face ambarcatiunile si avioanele guvernamentale sa mearga in alta directie decat cea in care mergea sotul ei", a spus ambasadorul britanic. Balerina a fost la un moment dat retinuta si tinuta in arest peste noapte in Panama.

Dupa ce a fost eliberata, Margot a revenit in Marea Britanie. Ministrul de externe de atunci, John Profumo, a invitat-o la el acasa. "Mi-a venit sa ma ciupesc de cateva ori, in timpul vizitei ei, pentru a fi sigur ca nu visam povestea pe care ea o depana", scria ministrul. Balerina i-a spus ca Fidel Castro se aflase in spatele tentativei de lovitura de stat din Panama, operatiune ampla, care insa a esuat in ultima clipa.

Oficialii nu stiau daca sa-i informeze sau nu pe americani, dar pana la urma s-a decis sa nu se faca nimic si lucrurile sa fie lasate sa se linisteasca de la sine.

Intre timp, sotul lui Margot s-a refugiat la ambasada braziliana din Panama si a ajuns dupa cateva saptamani in Brazilia.

Clic aici si aici pentru declaratiile balerinei britanice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.