Un fost lingvist care lucra pentru FBI a fost condamnat luni la 20 de luni de detentie, pentru ca a dezvaluit documente secrete unui blogger, relateaza Washington Post.
Procurorii federali nu au precizat, insa, ce contineau documentele secrete pe care Shamai Leibowitz, in varsta de 39 de ani, le-a oferit bloggerului in aprilie 2009, cand lucra pentru FBI.

In timpl audierii de luni, desfasurate la tribunalul din Greenbelt, procurorul Steven Dunne a declarat ca Leibowitz "a tradat FBI cat a lucrat acolo", dar nu a oferit detalii.

Judecatorul Alexander Williams a spus ca raspunsul autoritatilor federale l-a convis ca Leibowitz a comis "o infractiune foarte, foarte grava", dar ca nu stie ce informatii a dezvaluit acuzatul.

"Nu stiu ce a fost divulgat, doar ca au fost niste documente si nu stiu cat de mult a compromis lucrurile", a declarat Williams in instanta.
Leibowitz, care a lucrat ca avocat in Israel si are dubla cetatenie, americana si israeliana, a declarat ca a lucrat pentru Departamentul de Stat in 2006, predandu-le cultura si legile israeliene diplomatilor americani. El a fost angajat apoi de Departamentul Apararii si de Institutul de limbi straine al acestuia.

Potrivit documentelor primite de instanta, Leibowitz a lucrat pentru FBI din ianuarie pana in august 2009.

Luni, el a admis ca a facut o greseala, dar ca, in momentul in care a dezvaluit documentele, a crezut ca demonstreaza o incalcare a legii. "Nu ar fi trebuit sa fac acest lucru, l-am facut, il regret mult", a spus el.

Procesul lui Leibowitz intervine in conditiile in care Guvernul a pus sub acuzare un fost oficial din serviciile de informatii pentru dezvaluirea de secrete catre presa. Thomas Drake, in varsta de 53 de ani, fost angajat al Agentiei pentru Securitate Nationala, este acuzat ca a transmis informatii secrete unui reporter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.