Ministrul britanic al apararii, Liam Fox, a fost criticat de Guvernul si presa afgane, dupa ce a descris Afganistanul drept o "tara distrusa, din secolul al XIII-lea", relateaza The Times.

Declaratiile sale au fost caracterizate drept rasiste si ar putea submina relatiile Londrei cu Kabulul, relateaza NewsIn.

Potrivit unor inalti oficiali afgani, descrierea facuta de Fox intr-un interviu publicat sambata de The Times, au fost abordate in timpul reuniunii acestuia cu presedintele afgan Hamid Karzai. Acesta din urma si-a exprimat nemultumirea fata de afirmatii.

In interviul acordat The Times, Fox a declarat ca trebuie sa existe o distinctie intre obiectivele umanitare si cele militare. "Nu suntem in Afganistan pentru politica educatiei intr-o tara distrusa, din secolul al XIII-lea. Suntem acolo pentru ca populatia Marii Britanii si interesele noastre globale sa nu fie amenintate", a spus el.

"Parerea sa pare sa fie aceea ca Afganistanul nu s-a schimbat din secolul al XIII-lea si implica faptul ca Afganistanul este o societate tribala si medievala. In pofida sacrificiilor soldatilor britanici si sustinerii ample a Guvernul britanici nu simtim ca este vorba de respect reciproc. Declaratiile sale arata o lipsa de incredere", a subliniat o sursa din Guvernul de la Kabul.

"Noi vedem Marea Britanie in continuare drept o tara coloniala si rasista, daca ei au aceasta parere. Fox chiar crede ceea ce spune si nu este singurul. Londra si Kabulul trebuie sa avanseze, altfel lucrurile vor fi mai dificile", a adaugat oficialul.

Declaratiile au provocat reactii furioase si in presa afgana. "Nu avem nevoie de Marea Britanie in Afganistan", a titrat cotidianul Arman-e Melli in principalul articol de duminica.

La o conferinta de presa organizata duminica la ambasada britanica de la Kabul, ministrul apararii a declarat: "Bineinteles, ceea ce sublinian, si ma bucur de aceasta ocazie pentru a spune din nou, este ca principalul motiv pentru trimiterea fortelor noastre armate in Afganistan a fost securitatea nationala". "Dar, in mod clar, pentru a mentine castigurile pe termen lung care sa asigure stabilitate cand fortele noastre armate vor preda autoritatea afganilor, va fi nevoie de o perioada lunga de dezvoltare, impreuna cu autoritatile internationale, ONG-urile si programe de asistenta ale altor tari", a adaugat el.

Citeste si:
Anglia vrea să renunțe la cerința de autoizolare a persoanelor...
Anglia vrea să renunțe la...

"Hamid Karzai a folosit cuvinte similare, descriind ce au lasat talibanii in urma drept secolul al XIII-lea sau al XIV-lea", a subliniat biroul de presa al lui Fox.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.