Seulul si Washingtonul intentioneaza sa lanseze un razboi informational impotriva regimului lui Kim Jong-Il, dupa ce Phenianul a scufundat un vas de razboi sud-coreean.

Astfel, SUA si Coreea de Sud vor folosi telefoane mobile, MP3 playere si internetul pentru a difuza mesaje disidente. De asemenea, cele doua tari vor raspandi fluturasi prinsi de baloane si vor transmite mesaje prin radio, la fel ca in timpul Razboiului Rece.

Hillary Clinton, secretarul american de stat, a declarat ca Phenianul va trebui sa plateasca pentru atacul cu torpila din 26 martie, care a provocat scufundarea fregatei sud-coreene. Seful diplomatiei americane s-a intalnit sambata cu lideri chinezi, pentru a cere Beijinului sa nu apere Coreea de Nord de consecintele actiunilor sale.

Pentru prima data dupa multi ani, Statele Unite si Coreea de Sud par sa fie de acord ca regimul lui Kim Jong-Il trebuie sa fie pedepsit. Dar in conditiile in care optiunile militare nu sunt luate in calcul, autoritatile vor sa apeleze la masuri clandestine si sanctiuni financiare pentru a exercita presiuni asupra Phenianului.

Defectorii si refugiatii ofera resurse importante pentru campanie, iar raspandirea telefoanelor mobile si echipamentului electronic, prin contrabanda, in Coreea de Nord, fac posibil schimbul de informatii.

"Ar putea fi o binecuvantare", a declarat un activitst care a ajutat zeci de nord-coreeni sa scape.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.