Directorul adjunct al institutului tarilor CSI, Igor Siskin, a declarat ca in toate fostele republici sovietice, in afara de Belarus si, partial, Armenia, predarea trecutului istoric comun cu Rusia se face pe conceptia ocupatiei ruse si a luptei seculare pentru eliberarea nationala.

Potrivit INFOTAG, care citeaza portalul "Materic" (Continentul), la aceasta concluzie a ajuns Siskin comentand rezultatele analizarii a 187 de manuale de istorie din 12 foste republici sovietice. Autorul sustine ca rescrierea istoriei s-a referit in aceeasi masura si la marele razboi pentru apararea patriei, mentionand in special falsificarea istoriei in Republica Moldova, in tarile Baltice, Georgia si Ucraina, relateaza portalul Moldova Azi, citat de NewsIn.

In opinia cercetatorului, in Republica Moldova se desfasoara o lupta pentru linia strategica de dezvoltare a tarii intre doua forte principale: intre moldovocentristi (independenta si de Moscova, si de Bucuresti) si romanocentristi (independenta de Rusia pentru unirea cu Romania). Astfel, exista si doua variante de rescriere a istoriei.

Potrivit primei versiuni, in istoria postsovietica URSS poarta numai o parte din vina, pentru declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si se foloseste termenul "marele razboi pentru apararea patriei". In a doua versiune, in "istoria romanilor" nu numai ca nu exista acest concept, dar practic nici nu exista Victoria.

Autorul si colegii sai considera ca falsificarea istoriei despre marele razboi pentru apararea patriei in manuale "nu este o boala a cresterii noilor sisteme de invatamant si nici vreo greseala sau vointa rea a cuiva, ci o consecinta legala a prabusirii URSS, orientata de elitele nationale spre edificarea nu doar a unor state independente, ci a unor state independente de Rusia".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.