NATO ignora intr-o asemenea masura preocuparile de securitate ale membrii din Europa Centrala si de Est, incat mai multe dintre aceste tari cauta acorduri separate de securitate cu SUA, potrivit unui raport emis de un grup de experti in ziua prezentarii noii strategii a Aliantei.

Daca Alianta continua sa minimalizeze preocuparile de securitate din regiune, mai multe dintre aceste state nu vor mai dori sa efectueze misiuni NATO in afara Europei, pentru ca nu se mai simt in siguranta in teritoriul lor, spune raportul publicat de Centrul pentru reforma europeana, potrivit New York Times, citat de NewsIn.

"Daca se simt in siguranta, atunci nu vor dori sa investeasca in echipamentul necesar pentru autoaparare si ar avea mai multe motive sa cumpere materiale necesare pentru misiuni la distanta, ca in Afganistan", subliniaza raportul.

Raportul a fost emis in conditiile in care Madeleine Albright, fost secretar de stat american, se pregateste sa propuna luni noul concept strategic al NATO, prima revizuire majora a obiectivelor Aliantei pentru urmatorii zece ani.

"Unii dintre aliati sunt ingrijorati ca NATO nu ii va ajuta intr-o situatie de criza", a spus Tomas Valasek, unul dintre autorii raportului. Unii membrii NATO cred ca Rusia ar putea provoca mici conflicte regionale, care sunt dificil de rezolvat.

NATO nu a fost pregatit pentru invadarea Georgiei de catre Rusia in 2008, spune raportul. Nu a beneficiat de schimbul de informatii si nu a avut un mecanism bun poentru gestionarea situatiei de criza. De asemenea, a ignorat formele nonmilitare de intimidare, ca atacurile cibernetice, inclusiv cel care a vizat Estonia in urma cu doi ani.

Potrivit raportului, senzatia de insecuritate din randul statelor est-europene vor face mai dificil pentru Alianta sa-si reseteze relatiile cu Rusia, ceea ce este ambitia secretarului general al NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.