Atentatele de la Londra au determinat Camera Reprezentantilor din SUA sa voteze, ieri, pentru prelungirea pe termen nelimitat a majoritatii dispozitiilor prevazute in legea antiterorista Patriot Act (act normativ introdus in Statele Unite dupa atacurile din 11 septembrie 2001) si care urmau sa iasa din vigoare la sfarsitul acestui an. Totodata, au fost adoptate o serie de amendamente menite sa evite posibilele abuzuri ale autoritatilor, informeaza Mediafax.

Doua treimi dintre membrii opozitiei democrate au votat impotriva textului. De asemenea, o cincime dintre parlamentarii republicani s-au opus acordarii unor puteri exceptionale politiei pe termen nelimitat. In cele din urma, textul a fost adoptat cu 257 de voturi pentru si 171 impotriva, opozantii actului normativ solicitand, fara succes, ca atributiile in cadrul anchetelor speciale sa nu fie reinnoite decat pentru cativa ani, pentru a asigura un mai bun control al Congresului. Senatul urmeaza sa modifice la randul sau Patriot Act, la inceputul sesiunii parlamentare din toamna, iar cele doua versiuni ale textului trebuie armonizate inainte ca o serie de masuri ale acestei legi sa iasa din vigoare in decembrie. Contrar asteptarilor presedintelui George W. Bush, nu toate masurile incluse in Patriot Act vor deveni permanente.

Cele mai controversate prevederi - in mod special cea care atribuie FBI-ului si Ministerului Justitiei puterea de a avea acces, fara autorizarea unui judecator, la fisele bibliotecilor si librariilor si ale serviciilor publice, pentru a putea afla ce lectureaza persoanele suspectate de terorism, precum si interceptarea convorbirilor pe mai multe linii telefonice - raman in vigoare doar pentru zece ani. Cu toate acestea, presedintele George W . Bush a salutat votul din Camera Reprezentantilor, apreciind ca legislatia este vitala pentru americani. "Patriot Act este parte esentiala din eforturile noastre de a combate terorismul si de a proteja poporul american", a afirmat liderul de la Casa Alba, citat de BBC.

"Am invatat, dupa 11 septembrie, cat de important este ca autoritatile sa fie proactive si sa actioneze energic (...), iar recentele atentate de la Londra ne-au aratat ca retelele teroriste periculoase au ramas active", a subliniat si presedintele Camerei Reprezentantilor, Dennis Hastert. Cu toate acestea, o serie de voci din cadrul Partidului Democrat sunt de parere ca multe dintre masurile incluse in Patriot Act incalca libertatile civile.

Securitate sporita in Spania

Spania a decis sa-si intareasca masurile de securitate la frontiere dupa noile atentate din Londra, a precizat Ministerul spaniol de Interne. "Aceasta decizie nu implica suspendarea acordurilor Schengen" de libera circulatie a persoanelor in tarile din spatiul Schengen, a subliniat, intr-un comunicat Ministerul de Interne, care a hotarat sa mentina nivelul 3 de alerta impotriva terorismului in Spania, declansat la Madrid imediat dupa atentatele comise la 7 iulie in capitala Marii Britanii.

La randul lor, autoritatile australiene au propus adoptarea unor noi masuri antiterorism, similare celor luate in Marea Britanie, noteaza Reuters. "Avem cai legale de raspuns ce tin de secolul XIX la o capacitate tehnologica a terorismului ce apartine secolului XXI", a afirmat premierul australian John Howard, opinand ca este timpul ca legile antiterorism ale tarii sale sa fie revizuite.

Presa internationala cu ochii pe englezi
Sare pe rana londoneza

"Strategia fricii" titreaza ziarul francez "Liberation" in urma noilor atentate din capitala Marii Britanii, caracterizand incidentele care au afectat, pentru a doua oara in ultimele doua saptamani, transportul londonez drept "o caricatura ironica" a atentatelor de la 7 iulie. "Cel putin, de data aceasta, initiatorii acestor atacuri au dorit sa puna sare pe rana si au reusit," mai noteaza publicatia. "Cel mai bun raspuns ramane cel a carui eficacitate a fost testata de britanici cu IRA: indiferenta implacabila," conchide "Liberation". Cotidianul spaniol "El Pais" sugereaza posibilitatea ca cele doua atacuri de la Londra sa fi fost puse la cale de aceleasi persoane. Evenimentele recente "par sa confirme ca grupul care a echipat islamistii sinucigasi - si care a ales tintele, cu un ochi de expert, pentru a obtine un numar maxim de victime - este inca operational," comenteaza "El Pais", sustinand ca atentatele de joi au fost comise cu intentia de a demonstra vulnerabilitatea Marii Britanii.

Ipoteza este reluata de jurnalul elvetian "Le Temps". "Creierele din spatele atacurilor au declarat razboi valorilor Vestului," precizeaza publicatia, amintind ca "celulele teroriste au o ideologie simplista, scopul lor evident fiind terorizarea democratiilor." Pe de alta parte, ziarul sugereaza ca "un alt efect major" al atentatelor ar putea fi "discreditarea comunitatii musulmane". Atacurile de la Londra pun sub semnul indoielii eficacitatea strategiilor anti-teroriste, noteaza ziarul german "Berliner Zeitung." "Rezultatele de pana acum reprezinta un argument impotriva" acestei idei, scrie publicatia.

Niveul de alerta anti-terorista din Italia a crescut in perioada ulterioara tragicelor atentate de la Londra. Ieri, intr-un comunicat difuzat prin internet, "Brigazile Abu Hafs Al Masri"- aceleasi care au revendicat paternitatea evenimentelor din 7 iulie - au reiterat amenintarile adresate "Romei" si "tie , Berlusconi". "Prezenta soldatilor italieni in Irak- afirma mesajul - nu este altceva decat un cimitir pe care acestia si-l sapa cu propriile maini. Soldatii islamici nu se vor opri, dimpotriva, in zile urmatoare vor lovi fara mila si in locuri unde nici nu va ganditi. Nu veti avea de la noi decat sange atata vreme cat un singur soldat italian va ramane pe pamantul Mesopotamiei".

Ministrul de Externe italian, Gianfranco Fini, a adresat ieri un apel masivei comunitati islamice din Italia. "Este necesar - a afirmat Fini- sa facem comunitatile musulmane sa inteleaga ca Italia refuza orice ecuatie de tipul Islam - terorism, formula care face jocul teroristilor si determina xenofobia". In acest sens, tocmai "pentru a face sa inteleaga ca Peninsula nu are pozitii preconcepute in legatura cu Islamul", Fini a anuntat faptul ca Italia a initiat deja o serie de intalniri si contacte cu tarile musulmane.

Atacurile poarta marca Al-Queda

Atacurile comise, joi, in capitala britanica, poarta "toate marcile" Al-Queda, a declarat, ieri, ambasadorul saudit in Marea Britanie, Turki al-Faycal, informeaza Mediafax. "Modul de operare, josnicia acestui act si atacarea civililor nevinonvati; toate acestea corespund organizatiei Al-Queda", a apreciat diplomatul, intr-un interviu acordat postului BBC.

In acelasi timp, oficialul saudit a reprosat autoritatilor de la Londra toleranta pe care o manifesta fata de extremisti. "Cred ca este o greseala ca se permite acestor oameni sa se foloseasca de ospitalitatea si generozitatea britanicilor pentru a lansa apeluri la crima", a mai spus diplomatul arab. Printul Turki al-Faycal a fost, timp de 27 de ani, pana in 2001, seful serviciilor de informatii din Arabia Saudita si va fi urmatorul ambasador al acestei tari in Statele Unite. Presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a criticat, la randul sau, toleranta Londrei fata de miscarile extremiste.

"In Marea Britanie exista organizatii ca Hizbul Tahrir si Al-Muhajirun, care opereaza fara a fi pedepsite. Au avut curajul sa ceara sa fiu ucis si totusi actioneaza fara a fi pedepsiti", a afirmat Musharraf, facand referire la atentatele indreptate impotriva sa in decembrie 2003.

Comunitatea internationala, solidara cu Marea Britanie

Premierul Tony Blair a negat, joi, in timpul conferintei de presa comune cu omologul sau australian, Michael Howard, aflat in vizita la Londra, ca ar purta raspunderea pentru recrudescenta terorismului din Marea Britanie. "Ceea ce vor teroristii este sa facem cale intoarsa si sa declaram ca noi am gresit. Persoanele responsabile de atentate teroriste se numesc teoristi", a afirmat seful Guvernului de la Londra, citat de Rompres.

Numeroase state si-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, relateaza Mediafax.

Prima reactie a venit din partea Statelor Unite, care s-au declarat "ingrozite" si "solidare" cu "prietenii si aliatii britanici". "Suntem evident socati, indignati, ingroziti de acest nou act iresponsabil si diabolic", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Adam Ereli. Si secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, aflata la Ierusalim, a apreciat ca "exista in mod evident persoane care vor incerca terorizarea populatiei si a popoarelor libere de pretutindeni".

Intr-un comunicat, Comisia Europeana a apreciat ca noile atacuri comise la Londra demonstreaza ca "terorismul reprezinta, pentru comunitatea internationala, o amenintare pe termen lung". In plus, Executivul UE apreciaza ca "este vital ca europenii sa se dedice prevenirii terorismului, impiedicand in special "radicalizarea" tinerilor. Presedintele francez, Jacques Chirac, in vizita in Madagascar, a exprimat "solidaritatea si sprijinul" tarii sale pentru poporul britanic si determinarea sa de a combate impreuna terorismul. Prin vocea purtatorului de cuvant, Guvernul german a condamnat in termeni duri atentatele de la Londra, exprimandu-si "solidaritatea cu locuitorii capitalei britanice".

In opinia premierului polonez, Marek Belka, amenintarea de la Londra a fost una generala. "Pericolul este real. Noi toti, din lumea intreaga, suntem amenintati de acest tip de atentate", a apreciat Belka.

Presedintele italian, Carlo Azeglio Ciampi, si omologul sau afgan, Hamid Karzai, au deplans noile atentate. "Condamnam aceste acte crude care dovedesc dispretul absolut pentru viata umana si reprezinta insasi antiteza sentimentului religios care exalta viata si nu moartea", a spus seful statului italian.

Romanii si bombele

In timp ce Londra se afla sub teroare, bucurestenii se inghesuie la "bombe" ca la urs. O astfel de intamplare a avut loc, ieri, in statia de metrou Gara de Nord, cand o geanta suspecta uitata pe peron, care, teoretic, ar fi putut contine un dispozitiv explozibil, a atras o multime de curiosi.

In jurul pranzului, paznicii de la metrou, in colaborare cu politistii din subteran, au anuntat echipajele Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei "Vlad Tepes", ca in statie se afla o geanta suspecta. Jandarmii, care de doua saptamani asigura securitatea metroului, si care in acel moment patrulau la Piata Victoriei, s-au deplasat de urgenta la Gara de Nord. Dupa verificarea gentii, s-a stabilit ca aceasta nu contine explozibil. Numai ca, in timpul verificarii, calatorii prezenti in statie, in loc sa se departeze, pentru ca exista riscul ca geanta sa contina o bomba, nu stiau cum sa prinda un loc mai in fata pentru a vedea mai bine ce se intampla.

Numai interventia prompta si ferma a jandarmilor, echipati cu casti, veste antiglont, salopete negre, mitraliera in mana si pistol la picior, i-a facut sa se departeze. Nu foarte mult insa. Pentru calatori era o curiozitate, un show. Nu s-au gandit nici o clipa ca ar putea sa-si riste viata daca alarma ar fi fost reala. Aveau posibilitatea sa vada o scena de actiune fara sa plateasca bilet. In aceste conditii, avand in vedere mentalitatea damboviteana a multora, o amenintare reala s-ar putea solda cu multe victime. Sau, teroristul s-ar putea speria, ar ramane masca, n-ar intelege de ce lumea, in loc sa fuga, sta pe loc si se uita, s-ar enerva si ar renunta la atentat.

Panica pe Internet

Exploziile de la Londra nu i-au speriat pe romani. Nu au creat panica. Aceasta este creata insa prin diferite canale, pe internet, prin intermediul unor mesaje anonime care anunta posibilitatea unor atacuri teroriste.

Pe de alta parte, o stire aparuta ieri, pe o agentie de presa, anunta ca actiunea de la metrou a fost doar o simulare, spunandu-se ca "panica s-a instalat cu repeziciune in randurile calatorilor care au fugit care incotro". "Prezenta trupelor speciale intarite de efective ale politistilor de proximitate si nelipsitii jandarmi au pus paie pe focul .... simularii unui iminent atac terorist", se spunea in stire, care anunta ca a fost vorba despre o simulare. Se mai arata ca "martorii simularii spun ca trupele antitero ar fi poposit in numar destul de mare printre calatorii magistralei 1, fapt ce a creat cu siguranta haos si panica".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.