Fie ca au avut ca scop terorizarea londonezilor sau uciderea mai multor oameni, atentatele esuate de joi din capitala britanica par a fi declansat un val de panica. Politistii, disperati sa nu le scape nici un suspect, au impuscat ieri un presupus kamikaze.

Nici nu s-a linistit bine situatia la metroul londonez, dupa cel de-al doilea atac cu bomba din ultimele doua saptamani, ca politistii britanici au si pornit ieri dimineata intr-o cursa teribila dupa cei vinovati. Britanicii sunt atat de hotarati sa nu le scape nici un suspect printre degete, ca au ucis cu cinci impuscaturi un presupus kamikaze, care incerca sa fuga. Statia de metrou Stockwell a fost de aceasta data locul unde s-a petrecut incidentul, foarte aproape de statia Oval, unde cu doar o zi inainte a avut loc o incercare de atentat.

CINCI GLOANTE

Un martor citat de AFP a marturisit ca a vazut cum un barbat asiatic s-a aruncat in metroul ale carui usi abia se deschisesera, urmarit de trei politisti in civil. Inainte de a face vreo miscare, presupusul kamikaze a fost trantit la pamant de un politist care l-a impuscat de cinci ori. Altii au spus ca au vazut ca omul purta o centura cu explozibili.

REVENDICAREA

Potrivit unor rapoarte neconfirmate, ar fi putut fi vorba despre unul din autorii atentatelor de joi. Acestea au fost deja revendicate de Brigazile Abu Hafs Al-Masri, aceeasi organizatie care si-a atribuit si responsabilitatea atentatelor de la 7 iulie, cand 56 de persoane au fost ucise, printre care si o romanca. Comunicatul a fost publicat in noaptea de joi spre vineri, pe un site islamist. "Mesajul este ca nu ne vom opri si nu vom tacea pana ce nu veti retrage toti militarii necredinciosi de pe pamantul irakian. Este un avertisment adresat tuturor celor care se afla in spatele politicii principalului lider al terorismului mondial si liderului tarilor infidele, America", sustine textul.

ANCHETA

Cu toate acestea, expertii britanici examineaza cu grija toate pistele, nefiind inca decisi cui ii apartin atacurile de joi. Mai mult, nu sunt siguri daca incarcatura exploziva detonata joi a fost proiectata pentru a produce pagube insemnate sau pur si simplu nu a functionat cum trebuie, pentru ca nu s-au inregistrat victime in nici una din cele patru locatii unde s-au produs deflagratiile.

Potrivit unor informatii neconfirmate, se pare ca explozibilul utilizat a fost TACP, compus din acetona si peroxid, aceeasi substanta care se banuieste ca ar fi fost folosita pentru comiterea atentatelor de la 7 iulie si recuperata dintr-o casa din Leeds in urma cu o saptamana. In orice caz, atacurile esuate de joi reprezinta o mina de aur pentru anchetatori, care au inceput sa stranga informatii pretioase privind identitatea atacatorilor. Urmeaza, ca si dupa atacurile de la 7 iulie, examinarea inregistrarilor camerelor de supraveghere, interogarea martorilor si a suspectilor.

De altfel, ieri seara, politia a difuzat imagini ale celor patru prezumtivi teroristi luate de camerele de luate vederi de la locurile atentatelor din 21 iulie. Intre persoanele perchezitionate ieri la Londra se afla un refugiat roman, despre care nu s-au oferit amanunte, acesta fiind, probabil, controlat de politie in cadrul unei operatiuni de rutina.

URMEAZA ITALIA, DANEMARCA SI OLANDA

Reteaua terorista, Brigazile Abu Hafs al-Masri, o celula Al-Qaeda, a lansat ieri un avertisment statelor care vor urma Marii Britanii, amenintand ca vor intinde jihadul in Italia, Danemarca si Olanda, tari care, in opinia teroristilor, au "declarat razboi islamului". "Atentatele din capitala britanica reprezinta un avertisment si un mesaj adresat guvernelor europene. Nu ne vom opri pana cand fortele voastre armate nu vor parasi Irakul", se arata intr-un comunicat difuzat de gruparea terorista pe Internet. "Am inceput cu Madridul si Istanbulul. Astazi a venit randul Londrei si maine mujahedinii vor fi prezenti in alta parte", ameninta teroristii. Gruparea il avertizeaza in mod special pe premierul italian Silvio Berlusconi, al carui guvern a trimis in Irak 3.000 de soldati. "Din acest motiv, Italia se va transforma intr-un cimitir ale carui gropi au fost sapate dinainte chiar de autoritatile de la Roma", se arata in sinistrul comunicat, care adauga ca va fi o baie de sange atat timp cat "un singur soldat italian se va mai afla pe teritoriul Mesopotamiei".
In paralel cu anchetele in desfasurare in Marea Britanie, continua si prinderea si interogarea suspectilor din Pakistan. Aici sunt in arest peste 300 de persoane care ar putea avea vreo legatura cu atacurile de la Londra.

PREDICATORUL OMAR BAKRI A ANTICIPAT ATENTATELE

Cu putin timp inainte de atentatele de joi, un predicator islamist stabilit in Marea Britanie a dat de inteles ca la Londra vor avea loc si alte astfel de atacuri. Sirianul Omar Bakri, care beneficiaza din 1986 de azil politic in Regat, a declarat intr-un interviu telefonic pentru New York Times: "Daca Marea Britanie isi mentine politica externa actuala si nu se retrage din Irak, ma tem ca vor mai avea loc multe atacuri, ca cele de la Madrid si Londra". Mai mult, Bakri considera ca vinovati pentru atentatul din 7 iulie, soldat cu peste 55 de morti, sunt chiar britanicii, in frunte cu premierul Tony Blair. "Cu totii stiu ca mainile lui Blair sunt manjite cu sangele musulmanilor din Palestina, Irak si Afganistan", a spus predicatorul, precizand ca tinerii musulmani au fost impinsi la lupta din cauza razboiului impotriva terorii dus de Occident.

In prezent, Omar Bakri face obiectul unei anchete in urma careia autoritatile britanice spera sa-l expulzeze din tara. El spune insa ca are de gand sa plece de buna voie din statul care il gazduieste de peste 10 ani. In paralel cu anchetele in desfasurare in Marea Britanie, continua si prinderea si interogarea suspectilor din Pakistan. Aici sunt in arest peste 300 de persoane care ar putea avea vreo legatura cu atacurile de la Londra.

Usurare si ingrijorare

Presa britanica de ieri si-a impartit discursul intre sentimentul de usurare provocat de lipsa victimelor si cel de ingrijorare. Toate ziarele atrag atentia asupra faptului ca atacurile de joi nu trebuie, sub nici o forma, sa fie tratate cu superficialitate, fiind vorba totusi de o situatie extrem de grava.

TINTA

"Orasul groazei" este titlul de pe prima pagina a cotidianului The Independent, ilustrata de o fotografie ce infatiseaza oameni speriati si derutati, copii in lacrimi si politisti inarmati. Financial Times scrie ca "Un nou val de teroare loveste Londra", sustinand pericolul ca orasul sa devina tinta unei campanii teroriste continue. "Atacul de joi nu a fost doar o incercare de a produce panica si deruta, ci si de a ucide. Vor urma si alte alerte si trebuie sa ne inarmam cu rabdare si stoicism", se arata si in editorialul cotidianului The Times.

"Nemernicii au lovit din nou", noteaza si tabloidul Daily Star, al carui titlu de prima pagina este "Londonezii au scapat ca prin urechile acului". Cel mai vandut taboid, The Sun, face un apel la rezistenta si la mobilizare. "Nu trebuie sa ne pierdem increderea si moralul", se arata in editorialul cotidianului, al carui autor scrie ca londonezii trebuie sa dea dovada de curaj si sa isi continue viata de zi cu zi.

Daily Mirror ridica intrebarea retorica daca asa va arata de-acum ianinte viata londonezilor, in timp de Daily Telegraph scrie: "Daca niste amatori sariti de pe fix pregatesc si incearca sa execute atacuri fara sprijinul unei retele profesioniste inseamna ca ne confruntam cu o forma de amenintare total noua".

Presa spaniola acorda, la randul sau, un spatiu larg atacurilor din capitala Marii Britanii. In conditiile in care oribilele amintiri din 11 martie 2004 sunt inca vii, spaniolii apreciaza ca terorismul si extremismul islamic isi construieste, pe nesimtite, baze si "puncte de lucru" in orasele europene. "Atentatorii sinucigasi, care traiesc chiar langa noi, ne arata ca ororile se pot repeta chiar la noi acasa, in interiorul frontierelor europene", noteaza El Pais, in timp ce Vanguardia scrie ca "ar fi o iluzie sa credem ca retragerea din Irak va reduce la zero riscul atentatelor teroriste".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.