Rusia ar putea face publice datele despre arsenalul sau nuclear, a declarat miercuri Ministerul de Externe.
Declaratia vine la o saptamana dupa ce Departamentul american al Apararii a dezvaluit in premiera date secrete despre arsenalul sau nuclear, spunand ca tara are in total 5.113 ogive nucleare, relateaza RIA Novosti, relateaza NewsIn.

"Cand va intra in vigoare noul tratat de reducere a armelor, semnat la Praga, vom avea in vedere dezvaluirea numarului total al sistemelor strategice desfasurate si al ogivelor nucleare atribuite lor", a spus Andrei Nesterenko.

Comentand actiunea SUA, Nesterenko a spus: "Consideram ca pasul facut de Washington va spori transparenta si va contribui la cresterea increderii dintre puterile nucleare si non-nucleare".

Statele Unite au 5.113 ogive nucleare, active si inactive, si mai multe mii care au fost retrase si urmeaza sa fie distruse, a anuntat Pentagonul.

Statisticile Departamentului Apararii arata ca materialele nucleare ale tarii au fost reduse cu 75% de la caderea Zidului Berlinului, in 1989, pana in 30 septembrie 2009, si cu 84% din 1967, cand atinsesera cantitatea maxima.

Cifrele date publicitatii luni includ si statistici anuale privind armele strategice cu raza lunga de actiune si cele nestrategice cu raza scurta, incepand din 1962. Anterior, SUA anuntasera datele pentru perioada 1945-1961.

Aceasta masura "este importanta pentru eforturile de neproliferare si pentru continuarea reducerilor" dupa ratificarea START, potrivit Pentagonului. "Credem ca Statele Unite au dat un exemplu de transparenta", a afirmat un inalt oficial din domeniul apararii.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.