Majoritatea rusilor pretuiesc principiile democratice, dar sunt dispusi sa le sacrifice pentru a asigura legea si ordinea in tara, arata doua sondaje de opinie, citate de Kommersant.

Opozantii Kremlinului, atat din Rusia, cat si din strainatate, acuza puterea ca submineaza democratia si incalca libertatile politice de la inceputul anului 2000.

Reporteres sans Frontieres (RSF) l-a enumerat pe premierul Vladimir Putin printre "predatorii" libertatii presei, dar liderii rusi neaga acuzatiile, relateaza RIA Novosti, citata de NewsIn.

Potrivit unui sondaj al Levada, 66% dintre rusi pretuiesc principiile democratice, dar 53% cred ca sunt mai importante drepturile civile.

Un studiu al centrului VTsIOM arata ca 72% dintre persoanele chestionate sunt dispuse sa accepte "unele incalcari ale principiilor democratice si restrangerea libertatilor personale", daca acest lucru este necesar pentru asigurarea ordinii. Pentru numai 16% dintre ei, democratia este mai importanta chiar si in cazurile in care "respectarea principiilor ei ofera libertate elementelor distructive si criminale".

Societatea rusa leaga cuvantul "ordine" de "stabilitate politica si economica". Un sfert dintre cei intrebati considera ca "respectarea stricta a legilor" este importanta pentru asigurarea ordinii. In ceea ce priveste democratia, 21% dintre persoanele chestionate cred ca legile trebuie respectate cu strictete. 44% dintre rusi considera ca valorile cheie ale democratiei sunt "libertatea de exprimare, a presei si de religie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.