Partidul Comunistilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal sunt partidele care ar face parte din Parlamentul R.Moldova, daca alegerile ar avea loc acum, arata un sondaj dat publicitatii luni de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC Chisinau.

Potrivit sondajului, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comunistilor ar obtine 28% din voturi, Partidul Liberal Democrat - 16,5%, Partidul Democrat - 8,6 %, iar Partidul Liberal - 4,9 %. Restul partidelor de pe scena politica de la Chisinau nu ar accede in Parlament. Astfel, Alianta Moldova Noastra ar obtine 2,1 %, PPCD - 1%, MAE - 0,5%, iar Partidul Moldova Unita - 0,4%, relateaza NewsIn, citand UNIMEDIA.

Rezultatele sondajului arata ca PCRM se mentine la un plafon de 28% intentie neta de vot, cu un trend descendent privind credibilitatea partidului. Acelasi studiu releva ca PLDM a ajuns la aceeasi cota de popularitate cu PCRM, in timp ce Partidul Democrat este pe un trend descendent.

Datele studiului arata ca Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a pierdut jumatate din electorat, ajungand la pragul de 5% in intentiile de vot. Ultimul sondaj realizat de IMAS-INC Chisinau in octombrie 2009 arata ca Partidul Liberal ar fi obtinut 9,8% in cazul organizarii alegerilor parlamentare, aproximativ cu 4% mai putin decat la scrutinul din 29 iulie.

Sondajul, realizat in perioada 15 aprilie – 3 mai, arata, de asemenea, ca 35% dintre persoanele intervievate sunt indecise sau nu ar vota pentru niciun partid.

In acelasi timp, din totalul celor care au exprimat o optiune (64,5 %), majoritatea si-ar da votul pentru PCRM - 43,4 %, pentru PLDM ar vota 25,6 %, pentru PD - 13,4 %, iar pentru PL - 7,6%.

Potrivit sondajului IMAS, 79% dintre cetateni ar vota pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa-si aleaga prin vot direct presedintele. Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru presedintele Republicii Moldova, 21% dintre persoanele intervievate au spus ca ar vota pentru liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, 17% pentru fostul presedinte Vladimir Voronin, iar 14% pentru presedintele PLDM si premier al R.Moldova, Vlad Filat.

Pe de alta parte, Marian Lupu se bucura de increderea a 42 % din populatie, fata de 39 % pentru Vladimir Filat si 36% pentru fostul presedinte Vladimir Voronin. Fata de sondajul din octombrie anul trecut, Lupu a pierdut 4%, in descrestere de la 41% fiind si liderul PCRM, Vladimir Voronin. Doar liberal-democratul Vlad Filat a urcat de la 34% la 39%, arata sondajul realizat de IMAS-INC.

Citeste si:
SONDAJ: Ce părere au bucureștenii despre Nicușor Dan în funcția de...
SONDAJ: Ce părere au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.