Diplomatul Silviu Ionescu, arestat preventiv pe 8 mai, dupa ce a produs un accident in care un om si-a pierdut viata, a incercat sa "zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unor martori si prin alterarea unor mijloace materiale de proba", se arata in motivarea deciziei de arestare.

In motivarea deciziei din 8 mai a Judecatoriei Sectorului 5, prin care fostul insarcinat cu afaceri al Romaniei la Singapore, Silviu Ionescu, a fost arestat pentru 29 de zile, se arata ca din probele administrate in dosar reiese ca diplomatul i-a solicitat, prin SMS, soferului sau, martor in dosar, "sa efectuze completari retroactive in caietul de bord al autoturismului A6, respectiv, sa creasca si cursa resedinta - Sophia Road, si de la Sophia Road la ambasada, la ora 2 a.m.", se arata in motivarea instantei.

De altfel instanta noteaza in motivare ca, din probele administrate in dosar, Ionescu nu a mai ajuns la ambasada Romaniei din Singapore, asa cum a sustinut in declaratiile date in dosar, potrivit carora masina i-a fost furata din fata Ambasadei, transmite NewsIn.

Instanta conseamneaza in motivare si justificarea pe care Ionescu a dat-o cu privire la solicitarea facuta soferului. Astfel, Ionescu i-a spus judecatoarei care a decis arestarea sa preventiva pentru 29 de zile ca inregistrarile retroactive se faceau frecvent in registrele de bord ale autovehiculelor, datorita programului incarcat al personalului. Cu toate acestea, instanta retine ca "ceea ce i se imputa inculpatului nu este faptul ca a solicitat martorului sa faca o inregistrare retroactiva, ci faptul ca aceasta solicitare vizeaza o situatie care nu corespunde realitatii, imprejurare cu atat mai grava cu cat nu exista nicio alta proba care sa dovedeasca faptul ca inculpatul s-a deplasat cu masina la sediul ambasadei in noaptea de 15 decembrie 2009".

Mai mult, instanta a considerat ca arestarea preventiva a lui Ionescu este impusa si de faptul ca lasarea sa in libertate prezinta pericol social concret, ceea ce rezulta din "modalitatea concreta in care au fost savarsite faptele". Astfel, arata instanta, Ionescu a produs doua accidente rutiere, in doua intersectii vecine din Singapore, in care trei persoane au fost ranite, dintre care una mortal. Totodata, instanta retine si faptul ca Ionescu si-a continuat drumul dupa producerea celor doua accidente si a abandonat masina intr-o zona industriala a orasului, dupa care a declarat ca autoturismul a fost furat, "incercand sa zadarniceasca aflarea adevarului".

Pe de alta parte, in ultimul cuvant in fata instantei, Ionescu a declarat ca sustinerile martorului care l-a vazut langa masina abandonata ar trebui cenzurata, pentru ca martorul era de etinie chineza, iar "pentru persoanele de etnie chineza europenii seamnana toti unul cu altul, la fel cum si pentru noi este greu sa deosebim persoanele de etnie chineza". De asemenea, a sustinut in instanta ca nu este "nici senator, nici membru al Guvernului", deci nu are cum sa influenteze pe nimeni. In plus, a sustinut ca sotia sa este bolnava, iar el este singurul intretinator al familiei, cerand sa fie cercetat in libertate.

Citeste si:
Diplomatul Silviu Ionesc ramane in arest
Diplomatul Silviu Ionesc...

Diplomatul Silviu Ionescu, acuzat de producerea unui accident in care un om si-a pierdut viata, in Singapore, a fost arestat, in noaptea de 7 spre 8 mai, pentru 29 de zile, prin decizia Judecatoriei Sectorului 5, insa hotararea nu este definitiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.