Coalitia cancelarului german Angela Merkel a pierdut alegerile din cel mai populat land german, Rhenania de Nord-Westphalia, si majoritatea in camera superioada a Parlamentului federal, Bundesrat, arata sondajele la iesirea de urne, citate de Der Spiegel.

CDU a obtinut 34% din voturi, iar partidul aliat, FDP, 6,5%, potrivit postului de televiziune ZDF. SPD a obtinut 35% din voturi, Verzii 12,5%, iar extrema-stanga Die Linke 5,5%, informeaza NewsIn.

Exit-pollul realizat de televiziunea ARD crediteaza CDU cu 34,5% din voturi, la egalitate cu SPD, iar FDP cu 6,5%. Potrivit acestui sondaj, Verzii ar fi obtinut 12,5% din sufragii, iar Die Linke 6%.

Rata de participare la alegeri a fost mai mica decat in 2005, in pofida cursei stranse.

Cu doua ore inainte de inchiderea urnelor, rata de participare in principalele orase din acest land industrial erau in medie de 50%.

Circa 13,3 milioane de persoane erau asteptate la urne.

Campania electorala a fost umbrita de decizia Guvernului de a contribui la un pachet important de salvare pentru Grecia, in timp ce multe orase din land sunt in pragul falimentului.

In conditiile in care criza economica a dominat campania, Merkel a incercat sa amane decizia privind planul de salvare a Greciei pana dupa scrutin, dar nu a reusit. Intre timp consiliile locale au datorii din ce in ce mai mari, taxele pentru gradinite au crescut, biblioteci si piscine se inchid, iar in Wuppertal chiar si teatrul este in pericol.

Si o serie de scandaluri privind finantarea partidelor ar fi determinat alegatorii sa pedepseasca centru-dreapta si sa se orienteze spre social-democrati, Verzi si partidul de extrema-stanga Die Linke.

Angela Merkel nu a candidat la acest scrutin, dar a facut campanie pana in ultimul moment. Acesta este primul test politic pentru coalitia sa de centru-dreapta, de cand a preluat puterea in urma cu sase luni.

18 milioane de persoane locuiesc in Rhenania de Nord-Westphalia, centrul industrial al tarii si indicator pentru politica nationala.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

In cazul in care coalitia lui Merkel a pierdut majoritatea in camera superioara a Parlamentului federal, cea mai mare economie europeana ar putea intra intr-o faza de incertitudine politica pe care nu si-o poate permite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.