Statele Unite trebuie sa se pregateasca pentru un atac informatic de amploare, care ar putea provoca morti si distrugere in toata tara in mai putin de 15 minute, a avertizat fostul sef al serviciilor americane antiterorism Richard Clarke, citat de The Telegraph.

Clarke a avertizat ca lipsa de pregatire a Statelor Unite pentru un atac terorist informatic poate duce la un "Pearl Harbour electronic".

In avertismentul sau, Clarke a prezentat un scenariu apocaliptic, in care problemele incep de la prabusirea uneia dintre retelele Pentagonului. La scurt timp dupa aceea, companiile care asigura accesul la internet nu mai functioneaza, iar incendii si explozii au loc la rafinarii mari din Philadelphia si Houston. Defectiunile la uzinele chimice provoaca nori letali de clor, relateaza NewsIn.

Controlorii de trafic aerian anunta mai multe coliziuni in aer, iar garnituri de metrou se ciocnesc la New York, Washington si Los Angeles. In peste 150 de orase se intrerupe alimentarea cu curent electric.

Zeci de mii de americani mor intr-un atac comparabil cu detonarea unei bombe nucleare, in mai putin de 15 minute si fara ca vreun terorist sau soldat strain sa intre pe teritoriul tarii, scrie Clarke in cartea sa, "Razboiul informatic: Urmatoarea amenintare la adresa securitatii nationale".

Iar Clarke a mai avut dreptate si in alte cazuri. Ca sef al serviciilor antiterorism in timpul presedintiei lui Bill Clinton si apoi a lui George Bush, el a avertizat ca este nevoie de o aparare mai buna in fata al-Qaida.

Potrivit expertului, Statele Unite sunt in prezent mult mai vulnerabile in fata unui atac informatic decat Rusia, China si chiar Coreea de Nord, tari care fie au capacitati mai bune de aparare informatica, fie depind mai putin de internet.

SUA s-au confruntat deja cu doua "focuri de avertisment" in acest domeniu. Hackeri din Rusia si China au implantat cu succes virusi in sistemul de alimentare cu curent electric al Statelor Unite, ce au lasat in urma programe care pot fi folosite pentru sabotare, la un moment dat.

In plus, nord-coreenii au reusit sa blocheze serverele Departamentului pentru Securitate Interna, Trezoreriei, Pentagonului si altor departamente guvernamentale.

Citeste si:
Un român care i-a ajutat pe hackerii ruși de la Killnet, prins în...
Un român care i-a ajutat pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.