Majoritatea senatoriala a aprobat joi legea de ratificare a acordului franco-roman pentru protejarea minorilor romani neinsotiti din Franta, document combatut de stanga si contestat de zeci de asociatii.

O parte dintre centristi si grupul majoritatii radicale de stanga s-au abtinut de la vot, in timp ce socialistii, comunistii si partidul de stanga, precum si Verzii au votat impotriva, transmite Europe 1.

Semnat la 1 februarie 2007 la Bucuresti, documentul reinnoieste un precedent acord semnat in 2002, dar care expirase in 2005, relateaza NewsIn.

Aflat in februarie in vizita in Romania, secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a promis ca Franta va ratifica acordul privind minorii in stare de izolare din Franta, care se afla din 2007 in Senatul francez. "Acordul a fost ratificat in Adunarea Nationala, a fost o intarziere, dar aceasta nu are niciun fel de ratiuni politice", a spus secretarul de stat francez pentru afaceri europene, adaugand faptul ca presedintele Senatului a inscris deja aceasta chestiune pe agenda actualei sesiuni.

Niciun cadru juridic nu permite impiedicarea romilor, cetateni romani si europeni, sa calatoreasca in Europa, cu exceptia cazului in care sunt delicventi cercetati sau minori neinsotiti.

In alta ordine de idei, 40% dintre romii acuzati de infactiuni la Paris in 2009 sunt minori, a declarat in februarie Nicolas Lerner, sef de cabinet al prefectului politiei din capitala franceza. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a abordat dosarul romilor in timpul reuniunilor de la Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.