Coordonatorul atacurilor de la Londra din 7 iulie a fost audiat ieri de autoritatile din Pakistan, dupa ce a fost arestat in urma detaliilor cu privire la conversatiile telefonice pe care le-a purtat cu cei patru teroristi. Harun Rashid Aswat, cetatean britanic de origine pakistaneza, a intrat in atentia Politiei britanice dupa ce s-a dovedit ca a parasit Marea Britanie cu putin timp inainte de comiterea atacurilor, care au provocat moartea a 56 de persoane, inclusiv cei patru teroristi.

Publicatia britanica "The Times" dezvaluie ca Aswat a venit in Marea Britanie cu doua saptamani inainte de atacuri, pentru a pune la punct ultimele detalii. El a vorbit prin telefon cu "echipa mortii", cu numai doua ore inainte de declansarea exploziilor. Surse din serviciile secrete au afirmat ca, pe timpul sederii in Anglia, Aswat a vizitat orasele de rezidenta ale celor patru teroristi si a selectat tintele atacurilor.

Aswat era cunoscut serviciilor secrete occidentale de mai mult de trei ani, dupa ce Biroul Federal de Investigatii din SUA l-a acuzat ca a incercat sa infiinteze baze de antrenament pe teritoriul american. El a fost arestat in Pakistan, in cursul acestei saptamani. Aswat se ascundea intr-o scoala religioasa din orasul Sardogha, la 90 km de capitala Islamabad, folosind un nume fals si pretinzand ca este om de afaceri. In momentul arestarii, el era inarmat, purta o vesta exploziva si avea asupra sa suma de 17.000 de lire sterline (aprox. 29.000 de dolari). El a fost adus in Islamabad pentru a fi anchetat.

Experienta in Al-Qaida

Potrivit publicatiei citate, intre cei patru teroristi si Aswat au fost aproape 20 de convorbiri telefonice in ziua premergatoare atacurilor si o convorbire inainte de explozii. Premierul britanic Tony Blair i-a multumit presedintelui pakistanez Pervez Musharraf pentru raidurile asupra militantilor islamisti, care au dus la peste 200 de arestari in ultimele patru zile. Oficiali de la Islamabad au declarat ca opt dintre acestia au legatura directa cu atacurile din Londra.

In varsta de 30 de ani, Aswat este banuit ca are deja zece ani de activism in interiorul a diferite grupari islamiste legate de Al-Qaida. El l-a intalnit pe Ussama bin Laden, liderul organizatiei, la baza de antrenament Khalden, in Afganistan. Potrivit unor dosare ale FBI, citate de "The Times", un cleric britanic din Londra l-a trimis pe Aswat in SUA, in 1999, pentru a infiinta o baza de antrenament in statul Oregon, destinata musulmanilor nascuti in America.

Aswat a petrecut trei luni in America, insa nu a gasit un loc potrivit pentru o baza de antrenament. In prezent, si serviciile secrete britanice, si cele americane cauta sa obtina permisiunea de a-l interoga pe noul "inamic public numarul 1".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.