Jurnalistii dinintreaga lume sarbatoresc luni Ziua Mondiala a Libertatii Presei, iar cu aceasta ocazie organizatiile de media din Romania atrag atentia asupra faptului ca aceasta zi gaseste presa romaneascaintr-una dintre cele mai dificile perioade de dupa decembrie 1989.

Potrivit reprezentantilor Clubului Roman de Presa, mass-media romaneasca se afla in 2010, la fel ca si anul trecut, sub constrangerile impuse de un context economic nefavorabil, intr-o tara unde atitudinea ostila fata de jurnalisti si confuziile intretinute deliberat sunt ridicate la rangul de politici de stat.
"Ziua Mondiala a Libertatii Presei este pentru noi - jurnalisti, manageri, oameni de presa - un prilej de reflectie, de evaluare, de cautari, mai putin o ocazie de a sarbatori sau de a ne bucura de ceva", mai spun reprezentantii CRP, relateaza NewsIn.

Clubul Roman de presa lanseaza, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, un apel catre eforturi individuale si ale comunitatii profesionale pentru redobandirea respectului pentru statutul e jurnalist.

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind lanseaza de asemenea un apel cu ocazia Zilei Libertatii Presei, pe care nu o considera un motiv de sarbatoare, cerand "groparilor presei sainceteze subminarea industriei de media".

Reprezentantii Federatiei trec in revista, cu aceasta ocazie, diversele incercari ale clasei politice de a submina independenta presei, care au generat probleme pentruintreaga breasla - mentinerea unei fiscalitati excesivein domeniu, lipsa oricaror masuri de sprijinire economica a industriei de media si inexistenta unui dialog real dintre guvernanti si organizatiile din presa.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei va lansa, luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, un raport privind libertatea presei in Romania. Lansarea raportului va deschide intalnirea Conventiei Organizatiilor de Media cu tema "Tendinte actuale si provocari la zi in mass-media din Romania".

Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost proclamata in 1993 de catre Adunarea Generala a Organizatiilor Natiunilor Unite. De atunci ziua de 3 mai este sarbatoritainintreaga lume, fiind considerata un bun prilej pentru evaluarea gradului de independenta, promomovarea importantei protejarii presei de agresiuni sau cenzura si pentru a aduce un omagiu celor ce au contribuit semnificativ a dezvoltarea presei.

Citeste si:
Klaus Iohannis, mesaj pentru jurnalisti: Aveti tot sprijinul meu
Klaus Iohannis, mesaj pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.