Romanii din statul american Arizona au adresat o scrisoare deschisa ambasadorului Romaniei in SUA prin care cer demisia consulului general la Los Angeles, Catalin Ghenea, pe care il acuza de abuzuri in serviciu, iar MAE spune ca aceste informatii "sunt analizate cu rigurozitate".

"Ministerul Afacerilor Externe a luat act de informatiile aparute prin intermediul mass-media in legatura cu organizarea consulatului itinerant din circumscriptia consulara a Consulatului General de la Los Angeles. Aceste informatii sunt analizate cu rigurozitate, cu atat mai mult cu cat MAE acorda o atentie deosebita imbunatatirii calitatii serviciilor consulare oferite cetatenilor romani aflati in strainatate", a declarat la solicitarea NewsIn Directia de Comunicare a MAE.

MAE promite ca rezultatul analizei care se desfasoara la nivelul ministerului va fi comunicat public.

Potrivit publicatiei online Mondo News, revista Phoenix Mission Magazine a publicat luni o scrisoare deschisa a romanilor din Arizona, adresata ambasadorului roman in SUA, prin care cer demisia consulului general la Los Angeles, Catalin Ghenea, acuzat de "practici dictatoriale, abuzuri in serviciu si sfidarea cetatenilor romani in slujba carora se afla". Acuzatiile din scrisoarea deschisa au declansat o ampla ancheta jurnalistica, in urma careia au fost scoase la iveala nereguli si ilegalitati ale echipei consulare de la Los Angeles, scrie Mondo News.

Echipa consulara se deplaseaza periodic in orasul Phoenix din Arizona pentru a rezolva problemele consulare ale romanilor din zona. In cursul acestor deplasari, consulul si echipa care-l insoteste isi desfasoara activitatea intr-un birou pus la dispozitie gratuit de catre biserica baptista "Happy Valley" din Phoenix. Potrivit declaratiilor pastorului si membrilor consiliului parohial, biserica Happy Valley nu a solicitat si nu a primit niciodata bani de la reprezentantii cosulatului din Los Angeles. Cu toate acestea, cetatenii romani care au apelat la serviciile consulare in aceasta forma si in aceasta locatie declara ca au platit reprezentantilor consulatului "o taxa de intrare" in valoare de 20 de dolari, pentru care nu au primit chitante si nu li s-a oferit niciun fel de serviciu, scrie Mondo News. Potrivit sursei citate, consulul Catalin Ghenea a motivat acesta taxa in fata cetatenilor prin obligatiile pecuniare pe care le are consulatul fata de biserica gazda. Echipa consulara sustine ca din acesti bani plateste o contributie bisericii, in contrapartida pentru inchirierea biroului pus la dispozitie de biserica Happy Valley.

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

Mondo News mai scrie ca exista mai multe persoane care sunt dispuse sa dea declaratii in scris si au martori ca la ultima vizita consulara din Arizona au platit cate 20 de dolari cash, o taxa care nu reprezenta un serviciu anume, ci era perceputa "ca sa acopere cheltuielile echipei consulare mobile". Acelasi sistem a fost folosit si in statele Oregon si Washington, sustine Mondo News, care a calculat ca sumele incasate sunt de ordinul "zecilor de mii de dolari lunar".

In raspunsul la solicitarea NewsIn cu privire la aceste acuzatii, MAE aminteste ca "practica consulatului itinerant a fost extinsa incepand cu anul 2009, acest lucru incadrandu-se in reforma consulara demarata anul trecut".

De asemenea, subliniaza MAE, institutia consulatului itinerant a permis imbunatatirea serviciilor consulare oferite unor comunitati romanesti importante din localitati in care nu functioneaza misiuni diplomatice ale Romaniei. Membrii acestor comunitati nu mai sunt nevoiti sa cheltuiasca sume importante si economisesc timp in demersurile lor. "Vom continua sa promovam acest instrument modern, in paralel cu continuarea eforturilor de extindere a retelei consulatelor de cariera, a imbunatatirii serviciilor consulare si a imbunatatirii pregatirii personalului consular", precizeaza MAE.

Citeste si:
Masuri de securitate sporite la ambasadele si consulatele din Romania
Masuri de securitate sporite...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.