Un raport al Human Rights Watch prezinta detalii despre acte de tortura si abuzuri comise intr-o inchisoare secreta din Irak unde detinutii au fost batuti, supusi la socuri electrice si sodomizati, relateaza CNN.
Raportul a fost intocmit in baza unor interviuri cu 42 de prizonieri care au trecut pe la inchisoarea secreta de pe aeroportul Muthanna, de la sfarsitul lui 2009 pana in prezent. Acestia figureaza printre cei 300 de prizonieri transferati in ultimele saptamani la un alt centru de detentie, dupa ce s-a aflat despre existenta inchisorii din Muthanna, arata NewsIn.

Primele afirmatii privitoare la tortura si abuzuri in respectiva inchisoare au fost facute de Los Angeles Times la 19 aprilie, iar Amnesty International le-a cerut autoritatilor irakiene sa investigheze cazul. Human Rights Watch a declarat ca trei ofitieri irakieni au fost arestati in acest dosar.

Potrivit raportului, inchisoarea Muthanna a operat sub jurisdictia premierului Nuri al-Maliki. "Ceea ce s-a intamplat acolo este doar un exemplu al abuzurilor groaznice pe care liderii irakieni spun ca vor sa le lase in urma. Toti cei vinovati trebuie trasi la raspundere", a spus directorul HRW pentru Orientul Mijlociu.

Premierul irakian a declarat pentru Los Angeles Times ca nu stia despre niciun abuz si a ordonat inchiderea inchisorii dupa dezvaluirea informatiilor.

Detinutii au povestit ca au fost incatusati, legati la ochi si batuti cu cabluri de catre cei care ii interogau. De asemenea, li se puneau pungi de plastic peste cap pentru a nu mai putea respira. "Ma sufocau cu o punga de plastic pana lesinam si apoi ma aduceau in simtiri supunandu-ma la socuri electrice in zona genitala", a spus un detinut. "Chiar si dupa ce m-au obligat sa marturisesc ca as fi ucis 10 oameni, au continuat sa ma tortureze", a subliniat el.

De asemenea, au fost comise abuzuri sexuale. Detinutii au povestit ca erau sodomizati cu cozi de maturi sau erau obligati sa se molesteze intre ei. De asemenea, unii detinuti au spus ca au fost obligati sa le faca sex oral unor ofiteri din inchisoare.
Potrivit Human Rights Watch, astfel de acte erau comise ore in sir, de mai multe ori pe zi.

Citeste si:
HRW: Sute de scoli, distruse in conflictul din estul Ucrainei
Human Rights Watch: Sute de...

In inchisoarea din Muthanna s-au aflat 430 detinuti, care acum sunt in alte centre de detentie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.