Rusia a publicat pentru prima data documente secrete despre masacrul de la Katyn pe site-ul Arhivelor Federale, relateaza Gazeta Wyborcza.
Potrivit cotidianului, documentele au fost date publicitatii la ordinul presedintelui rus Dmitri Medvedev. Potrivit directorului Arhivelor Federale, Andrei Artizov, aceasta este pentru prima data cand institutia publica pe site astfel de documente.

Pana acum, textele erau "strict secrete si era nevoie de autorizatie speciale pentru a avea acces la ele". ONG-ul rus Memorial a anuntat ca membrii Curtii Supreme ruse au infirmat o decizie ce clasa "secreta" hotararea de inchidere a anchetei privitoare la masacru. Aceasta decizie permite trimiterea in justitie a recursului depus de Memorial, care cere din 2004 anularea deciziei Parchetului militar rus de a clasa "secrete" motivele inchiderii anchetei sale.

Polonia cere de mult ca Rusia sa-si deschida documentele despre Katyn. Fostul presedinte al Poloniei Lech Kaczynski si alti peste 80 de membri ai elitei politice poloneze si-au pierdut viata intr-un accident aviatic care s-a produs in apropiere de Katyn. Acestia doreau sa participe la comemorarea masacrului petrecut aici, cand mii de ofiteri polonezi au fost omoriti de catre armata rusa in anul 1940.[Polonia, in stare de soc dupa moartea presedintelui]

Circa 22.000 de ofiteri polonezi au fost executati in padurea din Katyn, dar si in Harkiv si Medonia. Ei fusesera facuti prizonieri de catre armata sovietica, ce a invadat la 17 septembrie 1939 regiunile poloneze din est, conform pactului germano-sovietic Ribbentrop-Molotov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.