Hubble, faimosul telescop spatial, care "le-a deschis oamenilor ochii" asupra Universului, aratandu-le cele mai spectaculoase imagini ale galaxiilor aflate la mii de ani lumina de Terra, sarbatoreste in acest week-end 20 de ani de la lansare.

Cele mai recunoscut, longeviv si prolific observator spatial al NASA a implinit in acest weekend 20 de ani de la lansat. Pe 24 aprilie 1990, naveta spatiala Discovery si echipa STS-31 au plasat telescopul Hubble pe orbita, la 600 de kilometri deasupra Pamantului. Ce a urmat de atunci este istorie, intreaga evolutie a acestui instrument spatial fiind una dintre cele mai remarcabile saga ale erei spatiale: telescopul de 12 tone, cu o lungime de 13,3 metri, a transmis 570.000 de imagini a peste 30 de obiecte stelare, potrivit ctv.ca.

Potrivit hubblesite.org, capacitatile fara de precedent ale lui Hubble l-au transformat intr-unul dintre cele mai puternice instrumente create vreodata de oameni, deschizand noi orizonturi atat stiintei cat si cosmologiei. Dar inainte de toate Hubble a reusit sa fotografieze cu acuratete scene si imagini la care omenirea nu s-ar fi gandit vreodata ca poate avea acces.

Pentru a sarbatori acest eveniment, NASA a dat publicitatii sambata o serie de imagini spectaculoase ale Nebuloasei Carina, situata la 7.500 de ani lumina de Pamant, in sudul constelatiei Carina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.