Decizia Statelor Unite de a nu invita oficiali UE la dineul din aceasta seara din Praga este vazuta de multi ca o noua "palma" data Bruxelles-ului, relateaza EUObserver.

Barack Obama se afla in Praga, unde a semnat noul START pentru reducerea armelor nucleare, cu Rusia. Urmeaza apoi sa gazduiasca un dineu cu 11 sefi de state si de guverne din Europa Centrala si de Est.

La dineu au fost invitate Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia, dar nicio personalitate UE, ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, sau noul presedinte UE, Herman Van Rompuy.

Evenimentul vine dupa ce Obama a anulat un summit UE-SUA ce urma sa aiba loc in Madrid in mai. Oficialii americani si UE au sugerat ca viitoarele summituri vor avea loc "doar cand simtim cu totii ca este necesara o reuniune". Aceasta evolutie i-a facut pe multi sa se intrebe daca Washingtonul mai continua sa vada UE drept un actor important pe scena internationala.

Comisia Europeana a respins insa speculatiile pe tema dineului din Praga. "Exista contacte regulate intre SUA si statele membre si nu trebuie sa intervenim in toate si sa fim invitati la toate intalnirile, deci pentru noi aceasta informatie nu este negativa", a declarat un purtator de cuvant al uniunii, potrivit NewsIn.

"Atat presedintele, cat si secretarul de stat au vorbit despre marea importanta pe care UE o are pentru Statele Unite", a spus un diplomat american, despre riscul ca neinvitarea oficialilor UE la dineu sa fie vazuta ca o noua "palma" data Uniunii, potrivit EUObserver.

"Intr-un moment in care UE se lupta sa-si modeleze structurile politicii externe pentru a avea o mai mare influenta pe plan global, aceasta intalnire este o situatie negativa atat pentru statele UE ce vor participa la dineu, cat si pentru UE", a subliniat liderul grupului liberal din PE, Guy Verhofstadt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.