Nord-vestul Pakistanului a fost lovit luni de o serie de atentate sinucigase. Peste 30 de persoane si-au pierdut viata.

Potrivit AFP, un atac sinucigas a provocat moartea a 38 de persoane si ranirea altora in timpul unui miting organizat de un partid laic important din nord-vestul Pakistanului, a anuntat politia locala. Mitingul, organizat in aer liber, a avut loc la Timargarah, intr-o regiune unde fortele pakistaneze desfasoara de anul trecut o ofensiva importanta impotriva insurgentilor talibani, relateaza NewsIn.

Locuitorii din Timargarah au spus ca bomba a explodat in apropiere de scena la mitingul politic, iar politia a confirmat ulterior ca a fost vorba de un atentat sinucigas. "Am primit 43 de cardavre", a declarat medicul Wakeel Ahmed, directorul principalului spital din Timargarah. "Sunt peste 100 de raniti. Majoritatea sunt in stare grava. Inca mai trimit ambulanta", a precizat acesta.

Partidul National Awami (ANP), formatiune laica ce domina guvernul din Provincia Frontierei de Nord-Vest, a organizat reuniunea pentru a sarbatori planurile de a redenumi provincia Khyber-Pakhtunkhwa. Noul nume onoreaza populatia majoritar pastuna si va inlocui numele actual, care dateaza din timpul ocupatiei britanice.

"Partidul nostru a organizat o zi pentru a sarbatori schimbarea numelui, dupa 200 de ani de mostenire coloniala", a declarat purtatorul de cuvant al ANP, Zahid Khan, pentru postul privat de televiziune Geo.

Consulatul SUA din Peshawar, “tinta” atacurilor

De asemenea, Consulatul Statelor Unite din orasul Peshawar, situat in nord-vestul Pakistanului, a fost vizat de mai multe atacuri.

Ambasada Statelor Unite la Islamabad a anuntat, apoi, ca cel putin doi gardieni pakistanezi si-au pierdut viata in aceste atacuri coordonate cu arma, grenade si o masina-capcana ce au vizat consulatul din Peshawar.

"Statele Unite condamna atacul terorist asupra Consulatului general al SUA din Peshawar", potrivit unui comunicat al ambasadei la Islamabad. "Atacul coordonat a implicat o masina capcana si tentative teroriste de a intra in cladire folosind grenade si arme de foc", se arata in comunicat.

Citeste si:
VIDEO Atentat într-o biserică din California. O persoană a murit
VIDEO Atentat într-o biserică...

Principala factiune talibana din Pakistan si-a asumat responsabilitatea pentru atentate si a amenintat si cu alte atacuri vizand interesele SUA.

"Acceptam atacurile asupra consulatului american. Aceasta este o razbunare pentru atacurile cu drone", a declarat telefonic purtatorul de cuvant al Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). "V-am spus deja ca avem 2.800, pana la 3.000 de fedayeen (atentatori sinucigasi - n.red.). Vom desfasura mai multe astfel de atacuri. Vom viza orice loc unde sunt americani", a afirmat el.

Cel putin trei explozii puternice si focuri de arma au avut loc in apropiere de consulatul american si de instalatii militare sensibile din Peshawar.

Atacurile, aparent coordonate, au fost cele mai sangeroase inregistrate anul acesta in Pakistan, tara dotata cu arme nucleare, al carui Guvern este aliat apropiat al SUA impotriva al-Qaeda.

Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

Securitatea este precara in unele zone din Pakistan, unde peste 3.150 de persoane si-au pierdut viata in atacuri sinucigase si cu bombe in ultimii trei ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.