Cel putin doua persoane si-au pierdut viata, iar alte 100 au fost ranite in orasul Mexicali, dupa un cutremur cu magnitudinea 7,2

Autoritatile locale din Baja California au decretat stare de urgenta in Mexicali, orasul cel mai grav afectat de seism, relateaza AFP, conform NewsIn.

Un cutremur cu magnitudinea 7,2 s-a produs duminica in nord-vestul Mexicului si a fost resimtit pana in Arizona si in sudul Californiei, in timp ce o serie de replici au avut loc pe coasta Statelor Unite si a Mexicului.

Serviciile de interventie in situatii de urgenta depun eforturi pentru a ajunge la raniti, dupa ce cutremurul a afectat liniile de curent, alimentarea cu apa si a ingreunat traficul.

In orasul Mexicali, situat la 60 de kilometri de epicentru, un barbat si-a pierdut viata dupa ce casa sa s-a prabusit peste el, au declarat agenti din serviciile de urgenta. O alta persoana a murit dupa ce a fugit dintr-o casa si a fost lovita de o masina, in aceeasi localitate, unde 100 de persoane au fost ranite in timpul seismului. a declarat directorul Protectiei Civile mexicane, Alfredo Escobedo, pentru CNN.

Mai multe drumuri s-au surpat, stalpi de telefon au fost daramati, iar parti din cladiri au fost daramate in Mexicali, oras cu 900.000 de locuitori, capitala statului Baja California. "Este un cutremur puternic, avand potentialul de a provoca pagube, pentru ca nu este departe de un centru populat", a declarat Carlos Valdez, directorul Serviciului National de Seismologie.

Mai multe case din apropiere de vulcanul Cerro Prieto, situat la circa 31 de kilometri de epicentrul seismului, s-au prabusit dupa ce nivelul apei a crescut in jurul lor, potrivit pompierului Oscar Silas.

Potrivit serviciilor seismologice american si mexican, cutremurul, care s-a produs la ora locala 15.40 (1.40 ora Romaniei) a avut loc la o adancime de numai 10 kilometri.

Dintre zecile de replici inregistrate, cel putin trei au fost puternice, inclusiv una cu magnitudinea 5,4 ce s-a produs in sud-estul Mexicali.

Citeste si:
Ilinca Vandici, vacanță de coșmar în Mexic: „Îl roagă în fiecare zi...
Ilinca Vandici, vacanță de...

Serviciul de pompieri din Los Angeles a afirmat ca, potrivit evaluarilor initiale, nu exista "pagube sau raniri grave", dar s-a inregistrat un numar mare de alarme automate si lifturi blocate. Autoritatile au verificat infrastructura de transport, cladirile de locuinte si liniile de curent.

Potrivit USGS, cutremurul a fost resimtit pana in Las Vegas (Nevada), la circa 460 de kilometri de epicentru, precum si in Los Angeles (360 de kilometri de epicentru) si Phoenix (Arizona, 300 de kilometri de epicentru).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.