Un avocat american a depus o plangere la un tribunal din Kentucky (centru-est) pentru ca papa Benedict al XVI-lea sa depuna marturie sub juramant in mai multe dosare privind preoti acuzati de pedofilie in Statele Unite, a declarat el miercuri.

William McMurry apreciaza ca Vaticanul a fost la curent de mult timp cu scandalurile privind copii violati de preoti, relateaza AFP.

Potrivit cererii, Benedict al XVI-lea era la curent cu ce se intampla in Statele Unite, in perioada in care era cardinal si prezida Congregatia doctrinei credintei (1981-2005).

El a "descurajat procurorii sa urmareasca in justitie preotii acuzati si a incurajat tacerea pentru a apara reputatia Bisericii Catolice", a dat asigurari avocatul, potrivit NewsIn.

Congregatia pentru doctrina credintei avea responsabilitatea depistarii acestor dosare si primea plangerile episcopilor americani privind preotii din diverse dioceze", a adaugat McCurry.

In cererea sa, el explica faptul ca mai multe documente dezvaluite saptamana trecuta de New York Times "demonstreaza fara echivoc legatura papei Benedict al XVI-lea, fostul cardinal Ratzinger, cu violurile si violentele sexuale ale caror victime au fost copii in Statele Unite".

"Aceste documente desemneaza direct implicarea papei Benedict al XVI-lea in decizia Sfantului Scaun de a asterne valul secretului asupra abuzurilor clerului in Statele Unite", potrivit documentului.

Cotidianul american a publicat mai multe scrisori si documente care arata ca, atunci cand se afla la conducerea Congregatiei doctrinei credintei, Benedict al XVI-lea a fost anuntat in legatura cu preotul Lawrence Murphy, care ar fi violat cel putin 200 de copii la o scoala pentru surzi din Wisconsin.

Dupa publicarea acestor documente, mai multe victime ale violurilor au acuzat tacerea cardinalului Ratzinger.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.