Secretarul de stat american Hillary Clinton considera ca statul nu ar trebui sa se implice in planificarea familiala, oferind ca exemplu politica Chinei privind copilul unic si cea a fostului regim comunist din Romania, care incuraja femeile sa faca cinci copii.

In conditiile in care Canada vrea sa faca din sanatatea materna o prioritate a G8, in aceasta tara exista o dezbatere privind includerea planificarii familiale, a contraceptiei si chiar a avortului in aceasta initiativa. Intrebata daca este de parere ca avortul si contraceptia ar trebui incluse, Clinton a afirmat ca sanatatea materna presupune si sanatatea reproducerii. "Iar sanatatea reproducerii include contraceptie si planificare familiala si acces la avort legal si sigur", a adaugat ea, dupa reuniunea ministrilor de externe din G8, organizata in Canada.

"Rata mare de mortalitate materna care exista inca in lume, in tari unde familiile nu au acces la planificare familiala, ramane o tragedie mare. Am fost implicata in promovarea planificarii familiale si contraceptiei ca metode pentru a preveni avorturile. Daca exista ingrijorari privind avortul, atunci femeile ar trebui sa aiba acces la planificare familiala", a precizat Clinton, informeaza NewsIn.

"Nu cred ca guvernele ar trebui implicate in luarea acestor decizii. Este perfect legitim ca oamenii sa aiba propriile lor puncte de vedere, pe baza constiintei, religiei si orice alta baza. Dar intotdeauna am crezut ca guvernul nu ar trebui sa intervina in decizii atat de intime", a subliniat ea.

"Si putem vedea de-a lungul victoriei ce se intampla cand guvernele (se implica - n.red.). Cand guvernele au o politica a unui singur copil, asa cum a avut China, si unde politica este implementata prin avoturi fortate, este aberant. Iar atunci cand guverne precum regimul comunist din Romania au avut politici care promoveaza cinci copii de femei, care interzic femeilor ocazia de a-si planifica propriile familii, rezultatul a fost o problema tragica, multi copii fiind abadonati si dusi in orfelinate", a explicat Clinton.

Citeste si:
Hillary Clinton sustine ca Assange trebuie sa raspunda pentru ce a...
Hillary Clinton sustine ca...

"Acest subiect este o preocupare importanta pentru mine si pentru guvernul meu si promovam o initiativa globala care va pune accent pe sanatatea mamei si copilului si promovam un acces mai mare la contraceptie - atat contraceptia pentru barbati, cat si pentru femei - si cautam metode prin care sa facem alegerile femeilor mai realiste, oferindu-le sustinere, astfel incat sa poata evita avorturile", a precizat secretarul de stat american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.