Libia si Uniunea Europeana au anuntat, sambata, ridicarea reciproca a restrictiilor privind acordarea de vize, punand astfel capat crizei provocate de decizia Elvetiei de a interzice unor personalitati libiene intrarea in spatiul Schengen, relateaza AFP.

Autoritatile de la Tripoli s-au grabit sa califice anuntul UE drept o victorie asupra Elvetiei, ale carei relatii cu Libia traverseaza o criza din 2008. "Elvetia a fost invinsa de aceasta masura comuna europeana", a anuntat Ministerul libian de Externe intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

Spania, care asigura presedintia UE, a anuntat ridicarea restrictiilor privind acordarea vizelor Schengen pentru personalitatile libiene, printre care liderul Muammar Gaddafi, intr-un comunicat transmis de Ministerul de Externe de la Tripoli la Sirta, in Libia, unde are loc summitul Ligii Arabe.

"Numele cetatenilor libieni inscrise anterior pe lista neagra pentru Spatiul Schengen au fost eliminate definitiv", potrivit documentului UE, citat de NewsIn.

Un inalt responsabil libian a declarat, sub acoperirea anonimatului, ca tara sa "saluta comunicatul european si ridica imediat" interdictia de intrare pe teritoriul sau a cetatenilor din tarile Spatiului Schengen.

Criza diplomatica dintre Berna si Tripoli a izbucnit in urma arestarii la Geneva, in iulie 2008, a unuia dintre fiii lui Gaddafi, Hannibal, ca urmare a plangerii depuse de doi angajati ai acestuia, pentru rele tratamente.

In replica, autoritatile libiene au retinut, printre altele, doi oameni de afaceri elvetieni, iar unul dintre acestia, Max Göldi, se afla in continuare in inchisoare, unde executa o pedeapsa de patru luni pentru "sedere ilegala" in Libia.

Elvetia, membra a Spatiului Schengen, a decis ulterior sa restrictioneze, pentru elita libiana, vizele pentru Spatiul Schengen, implicand astfel UE in diferendul cu Tripoli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.