O incursiune militara israeliana a provocat moartea unei persoane si ranirea altor sapte sambata dimineata, in Fasia Gaza, a doua zi dupa moartea a doi soldati israelieni, marcand cele mai grave violente in teritoriu dupa operatiunea "Plumb intarit" din urma cu 14 luni, relateaza AFP.

Aceste confruntari intervin pe fondul unei crize diplomatice grave intre Israel si restul comunitatii internationale, in legatura cu continuarea colonizarii in Ierusalimul de Est, relateaza NewsIn.

Miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, le-a cerut liderilor Ligii Arabe, reuniti in weekend in Libia, sa "puna in aplicare un program serios pentru a apara Ierusalimul de agresiunea israeliana".

La randul sau, Jihadul islamic, un grup islamist radical, a mobilizat mai multe mii de militanti pe strazile din Gaza si a indemnat la o noua Intifada impotriva Israelului.

Sambata in zori, tancuri, buldozere si jeepuri militare, sprijinite de elicoptere ale armatei, au intrat in sectorul Abbassan, in apropiere de orasul Khan Younes, in sudul Fasiei Gaza, potrivit martorilor.

Incursiunea israeliana a dus la schimburi de focuri de arma cu combatantii din Brigazile Al-Qods, ramura armata a Jihadului Islamic. Un membru al miscarii islamist, Hayssan Arafat, in varsta de 23 de ani, si-a pierdut viata in urma exploziei unui obuz de tanc, ce a provocat si sapte raniti in randul palestinienilor, potrivit unor surse medicale.

Dupa aceea, in timpul funeraliilor acestui activist, o mie de palestinieni au strigat "Razbunare pe Tel Aviv", a constatat un jurnalist AFP.

Soldatii israelieni au distrus in totalitate o casa si au avariat alta in cursul operatiunii lansate dupa moartea, vineri, a doi militari israelieni, printre care un ofiter, intr-un incident armat cu combatanti palestinieni, in apropiere de gardul de securitate ce separa Israelul de Fasia Gaza. Patru palestinieni si-ar fi pierdut, de asemenea, viata, potrivit armatei israeliene. Bilantul nu a fost confirmat de palestinieni.

O purtatoare de cuvant a armatei israeliene a declarat ca trupele au intrat in Fasia Gaza pentru a"distruge infrastructurile folosite de teroristi pentru a lansa atacul" de vineri.

Sambata dimineata, palestinienii au lansat o noua racheta din Fasia Gaza asupra sudului Israelului, dar nu s-au inregistrat victime sau pagube.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.