Serviciile de securitate britanice sunt in alerta, dupa ce au fost anuntate de agentia de informatii din Pakistan (ISI) ca aproximativ 300 de britanici de origine pakistaneza aflati in Marea Britanie au semnat contracte cu al-Qaeda pentru comiterea de atentate sinucigase in locuri publice, dupa modelul celor de la Londra, din 7 iulie. Oficialii de la Londra incearca sa afle acum cati britanici de origine pakistanezi sunt pregatiti sa comita atentate sinucigase. Intre timp, bilantul celor decedati in urma atacurilor de la Londra a ajuns la 56, au anuntat autoritatile britanice.

Anchetatorii britanici au stabilit ca trei dintre cei patru autori ai atacurilor din 7 iulie au efectuat o calatorie in Pakistan, anul trecut. In cursul sederii lor in Pakistan, doi dintre teroristi - Mohammad Sadique Khan si Shahzad Tanweer - s-ar fi specializat in folosirea explozibililor si ar fi intrat in contact cu Osama Nazir, un membru al organizatiei extremiste musulmane Jaish-e-Mohammad (grupare interzisa de autoritatile de la Islamabad). Surse ale serviciilor secrete britanice sustin ca, imediat dupa ce au aterizat la Karachi, Mohammad Sadique Khan si Shahzad Tanweer au calatorit spre Lahore pentru a urma cursurile unei scoli islamice sunite din districtul Catt, dupa care s-au mutat la Faisalabad, unde au locuit impreuna cu Osama Nazir in cladirea unei alte scoli religioase.

Se pare ca Nazir ar fi fost organizatorul unui atentat in martie 2002 asupra unei biserici din Islamabad, dintr-un cartier bine pazit, unde se afla ambasadele, atac in care au murit cinci oameni. De asemenea, Nazir ar fi fost implicat in atacul impotriva unei scoli crestine din nordul Islamabadului, la 9 august 2002. In 2002, Nazir ar fi condus un grup de 24 de extremisti gata sa comita atentate sinucigase. Nazir a fost arestat pe 16 noiembrie 2004, dupa ce Islamabadul a oferit o mare suma de bani pentru prinderea sa.

Fortele de securitate pakistaneze au arestat, ieri, 25 de persoane despre care se crede ca au avut legaturi cu atentatele de la Londra, informeaza Reuters. Arestarile au fost efectuate in urma unui raid nocturn, in provincia Punjab. "Suspectii sunt anchetati pentru legaturi cu teroristii sinucigasi", a afirmat un oficial de la Islamabad.

Pe de alta parte, cotidianul londonez "Daily Mirror" scrie ca unul dintre autorii atentatelor, Jermaine Lindsay,ar fi cumparat, cu cateva zile inaintea atacurilor, flacoane de parfum in valoare de cateva sute de lire sterline, iar parfumul a fost folosit la producerea bombelor, astfel incat acestea sa aiba un efect mai mare. Alcoolul din parfum ar fi declansat exploziile, sustin unii specialisti.

Politia londoneza nu a dorit sa comenteze informatiile. Specialistii britanici incearca sa determine compozitia celor patru bombe.

Organizatia terorista al-Qaeda a dat ultimatum de o luna tarilor europene pentru a-si retrage trupele din Irak, sub amenintarea ca va efectua atentate in Europa, se arata intr-un comunicat difuzat pe Internet. "Acesta este ultimul mesaj pe care il adresam statelor europene. Va dam o luna pentru a va scoate soldatii din Mesopotamia", se arata in comunicatul semnat de brigazile Abou Hafs al-Masri, grupare apropiata de al-Qaeda. Gruparea mentionata a revendicat atentatele de la Londra, dar si pe cele de la Madrid, din 11 martie anul trecut.

In alta ordine de idei, presa britanica dezvaluie ca responsabilii serviciilor de securitate considerau, la mijlocul lunii iunie, ca "nu exista grupari care au intentia si capacitatea de a comite atentate in Marea Britanie".

Raportul Centrului Aliat de Analiza Terorista a convins autoritatile sa reduca nivelul de alerta antiterorista, cu trei saptamani inaintea atentatelor. Ministerul britanic de Interne a afirmat ca reducerea nivelului de alerta nu a lasat Marea Britanie vulnerabila in fata teroristilor.

Premierul Tony Blair a avut, ieri, o intalnire cu reprezentantii comunitatii musulmane, cu care a discutat modalitatile de combatere a actiunilor extremismului islamic.

Deputatul musulman Shahid Malik a declarat ca exista "mare dorinta", printre cei 1,6 milioane de musulmani din Marea Britanie, de a combate extremismul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.