Un analist CIA a sugerat ca femeile afgane sa vorbeasca despre teama lor privind o intoarcere a talibanilor, pentru a spori sustinerea europenilor, in special a francezilor, pentru misiunea NATO din aceasta tara, potrivit unui document difuzat vineri pe internet, relateaza AFP.

"Femeile afgane ar fi perfecte pentru a da o fata umana" misiunii ISAF pentru opinia publica europeana, in special franceza, a explicat analistul in documentul obtinut de site-ul WikiLeaks.org,, specializat in continut sensibil.

In situatia ideala, afganele ar putea vorbi despre "aspiratiile lor si despre teama lor de o victorie a talibanilor", se adauga in document, potrivit NewsIn.

Contactata, CIA a refuzat sa autentifice documentul. Dar WikiLeaks s-a remarcat, deja publicand documente ce provin de la guvernul american sau de la companii private.

Expertul din serviciile de informatii si-a argumentat ideea bazandu-se pe popularitatea in scadere a ofensivei in randul europenilor.

"Tonul dezbaterii sugereaza ca o crestere a numarului de morti si de raniti in randul trupelor franceze sau germane sau in cel al populatiei afgane ar putea transforma opozitia, pana in prezent pasiva, fata de conflict intr-un apel pentru retragerea imediata" a militarilor, insista textul, datat din 11 martie.

Contingentele german si francez sunt a treia si a patra forta ca marime din coalitia din Afganistan.

Analistul CIA a apreciat ca abordarea pe care o preconizeaza are si avantajul de a "genera un sentiment de vinovatie la francezi, pentru ca au abandonat" aghanii.

"Perspectiva de a vedea talibanii zdrobind progresele obtinute cu greu in domenii precum educatia fetelor ar putea provoca indignarea francezilor, polariza o populatie franceza secularizata si da in cele din urma alegatorilor un motiv bun pentru a sustine o cauza justa si necesara, in pofida victimelor militare",
conchide textul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.