India a testat cu succes doua rachete cu raza scurta de actiune, cu capacitate nucleara, a declarat o sursa din Ministerul Apararii, citata de AFP.

Primul tir, cu o racheta Dhanush, ce are o raza de actiune de 350 de kilometri, a fost lansat de pe o nava a marinei din Golful Bengal, in largul costelor statului Orissa (est).

A doua, de tip Prithvi-II , (raza de actiune intre 150 si 350 de kilometri) a fost lansata dintr-un poligon de testare situat la 200 de kilometri nord-est de Bhubaneswar, capitala statului Orissa.

"Testele au avut succes si sunt conforme cu obiectivele misiunii", a declarat S. P. Dash, directorul platformei.

India a anuntat luna trecuta ca va testa peste un an o racheta capabila sa transporte o incarcatura nucleara la peste 5.000 de kilometri, o raza de actiune ce i-ar da posibilitatea sa treaca de Asia de Sud.

India dispune in prezent de o racheta cu capacitate nucleara, Agni-III, cu o raza maxima de actiune de 3.500 de kilometri, testata de patru ori cu succes din 2006.

Tara a facut primul sau test atomic in 1974 si s-a declarat o putere nucleara in 1988. India a lansat in 1983 un program ambitios pentru a produce singura rachete.

India si Pakistanul, rivali in Asia de Sud, ambii avand capacitati nucleare, s-au infruntat deja in trei razboaie de la declararea independentei, concomitent, in 1947.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.