Apa se impune in fiecare zi drept o miza de care vor depinde pacea si securitatea in lume, a apreciat luni Hillary Clinton, sefa diplomatiei americane.

Accesul la rezerve fiabile de apa curata este o chestiune de securitate pentru oameni. De asemenea este o chestiune de securitate nationala" si un nou camp pentru diplomatie, a afirmat ea intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Internationale a Apei, relateaza NewsIn, citand AFP.

Stabilitatea guvernelor si cresterea economica vor depinde din ce in ce mai mult de capacitatea tarilor de a gestiona bine apa, intr-o lume ce se confrunta cu o penurie a acestei resurse, a subliniat secretarul de stat.

Tarile bogate trebuie sa fie constiente ca imaginea lor in lume va depinde si de actiunea lor in acest domeniu.

"Consacram mult timp terorismului, controlului armelor sau proliferarii nucleare", a spus ea. "Dar in realitate, nu acestea sunt problemele cu care majoritatea oamenilor se confrunta zi de zi", a adaugat ea.

Hillary Clinton a evocat piste de actiune diplomatica, petnru a preveni viitoare catastrofe si conflicte legate de apa, incepand prin cresterea investitiilor stiintifice, de ajutor pentru dezvoltare si coordonarea numeroaselor organisme internationale - de exemplu cele 24 de agentii ONU - insarcinate cu aceasta problema.

Statele vor trebui sa tina cont mai mult de realitatile geografice, a subliniat ea, oferind ca exemplu bazinul Nilului. "180 de milioane de persoane traiesc in 10 tari din Africa de Est", dintre care sapte s-au confruntat recent cu conflicte, a amintit ea. Iar "expertii apreciaza ca o gestionare in cooperare a bazinului fluviului ar putea spori cresterea economica suficient pentru a scoate mai multe tari din saracie si pentru a favoriza o mai mare stabilitate regionala", a adaugat Clinton.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.