Proiectul noii Constitutii a R. Moldova prevede ca romana este limba oficiala a statului

Proiectul noii Constitutii a Republicii Moldova inaintat de Comisia pentru reforma constitutionala prevede modificarea articolului cu privire la limba de stat. Daca proiectul va fi aprobat, limba oficiala de stat a Republicii Moldova va fi romana.

Comisia pentru reforma constitutionala s-a intalnit astazi pentru a examina proiectul unei noi Constitutii a Republicii Moldova, precum si proiectul de lege privind adoptarea Constitutiei, relateaza NewsIn.

Proiectul de lege, semnat de catre deputatii neafiliati Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc, Svetlana Rusu, Ludmila Belcencova si Valentin Guznac, mai prevede crearea unei comisii parlamentare speciale care sa elaboreze, la randul sau, un proiect de lege cu privire la modificarea articolului 78 din Constitutia Republicii Moldova, care stabileste procedura de alegere a presedintelui Republicii Moldova.

Astfel, s-a stabilit faptul ca Presedintele Republicii Moldova este ales de catre popor, prin vot direct, potrivit proiectului noii Constitutii. Proiectul mai prevede ca seful statului poate fi demis inainte de expirarea mandatului doar prin referendum.
O alta modificare importanta propusa de Comisia pentru reforma constitutionala este scaderea varstei de vot la 16 ani. Astfel, daca va fi adoptat proiectul noii Constitutii, tinerii vor putea vota de la 16 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.