50 de palestinieni si opt politisti israelieni au fost raniti in urma ciocnirilor care au avut loc marti dimineata in cartierele arabe din Ierusalim, a anuntat purtatorul de cuvant al politiei israeliene, Miki Rozenfeld, relateaza RIA Novosti.
Ciocnirile din partea de est a orasului, locuita in majoritate de palestinieni, au izbucnit in urma apelului lansat de gruparile palestiniene, printre care Hamas, privind organizarea unui protest fata de "iudaizarea" Ierusalimului.

"Intifada trebuie sa beneficieze de participarea intregii societati palestiniene. Fiecare palestinian trebuie sa se ridice impotriva fortelor israeliene de ocupatie", a indemnat Moussa Abou Marzouq, seful adjunct al biroului politic al Hamas, de la Damasc.

Nemultumirea populatiei palestiniene din oras a fost provocata de anuntul din 9 martie privind construirea a 1.600 de locuinte pentru familiile de evrei din Ierusalimul de Est, precum si de inaugurarea luni a sinagogii Hurva, reconstruita in centrul vechi al Ierusalimului.

Mii de oameni au iesit in strada in Fasia Gaza pentru a protesta fata de inaugurarea sinagogii Hurva, in cartierul evreiesc din vechiul oras, perceputa ca o noua provocare israeliana. Manifastantii, majoritatea studenti, au denuntat si continuarea colonizarii in Ierusalimul de Est, unde s-au inregistrat ciocniri intre palestinieni si politie.

Au fost organizate manifestatii in mai multe orase si tabere de refugiati, mai ales in Jabaliya, Beit Lahiya, Khan Younis si Rafah. In orasul Gaza, manifestatii s-au dus spre sediul Parlamentului palestinian, vizat de un bombardament israelian in timpul ofensivei din Gaza din urma cu un an.

Sinagoga Hurva a fost reconstruita la 62 de ani dupa ce a fost distrusa de iordanieni in primul razboi israeliano-arab. Hamas spune ca reconstruirea sa este un prim pas catre formarea "celui de al treilea Templu" evreiesc pe ruinele Esplanadei Moscheilor. Numit Muntele Templului de catre evrei, acesta este cel mai sacru loc al iudaismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.