O retea de coruptie cu legaturi cu dreapta spaniola a ascuns in Elvetia 21 de milioane de euro obtinuti din activitatile sale ilegale in Spania, potrivit El Pais, care citeaza rezultatul unei comisii rogatorii, relateaza AFP.

Cei doi principali responsabili din dosarul "Gurtel" - omul de afaceri Francisco Corerea si "numarul doi" Pablo Crespo, fost responsabil al partidului Popular, PP, din vest - au plasat in Elvetia 17, respectiv patru milioane de euro, potrivit ziarului, citat de NewsIn..

Correa ar fi recurs la "doi consilieri fiscali care au creat societati in paradise fiscale, unde erau trimise sumele provenind din afacerile sale din Spania", potrivit El Pais.

Activitatile sale marcate de coruptie si trafic de influenta erau de multe ori bazate pe obtinerea de contracte publice, contracte private.

Unul dintre acesti consilieri fiscali - elvetianul Arturo Gianfranco Fassana - i-a spus judecatorului ca plasa aceste sume in obligatiuni cu grad scazut de risc, la cererea clientului sau. De asemenea, a creat la cererea sa o societate numita Rustfield, cu sediul in insula Man, pentru a efectua investitii imobiliare in Spania, intr-unul dintre cazuri fiind citat numele fostului trezorier national al PP, Lluis Barcenas, potrivit cotidianului.

Tribunalul superior din Madrid, care ancheteaza o parte a dosarului Gurtel, asteapta rezultatele unor alte comisii rogatorii internationale, in SUA, Portugalia, Columbia, Panama si Marea Britanie.

Suspectii din acest doasar au lansat recent o contraofensiva ce vizeaza anularea interceptarilor telefonice ordonate de judecatorul de instructie Baltasar Garzon, care a anchetat initial acest dosar. Aceste discutii au facut anul trecut deliciul presei spaniole, dar anularea lor ar putea leza o mare parte a dosarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.